Διαδρομές μαθητείας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση πως δεν γνωρίζουμε όσο πρέπει την πόλη μας. Γι’ αυτό και πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες, δημόσιες ή ιδιωτικές, που καλούν τους πολίτες να πάρουν μέρος σε οργανωμένους περιπάτους για να γνωρίσουν καλύτερα τις φανερές, αλλά άγνωστες γωνιές της πόλης και της ιστορίας της.

Αλυσίδες καταστημάτων (Public) διοργανώνουν λογοτεχνικούς περιπάτους σε μέρη που συνδέθηκαν με μεγάλους Ελληνες δημιουργούς (το Σάββατο 20/6 ακολουθούν τη διαδρομή που αγάπησε ο Μίκης Θεοδωράκης). Οργανωμένες ομάδες πολιτών οργανώνουν επιλεγμένες διαδρομές για να γνωρίσουν πολίτες τις όψεις της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων εντάσσεται και ο θεματικός περίπατος που διοργανώνει, το Σάββατο 20 Ιουνίου, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη. Πρόκειται για έναν περίπατο στα οθωμανικά μνημεία της Πλάκας, στο πλαίσιο της έκθεσης «Οθωμανική Αθήνα 1458-1833». Ο Δημήτρης Λούπης, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, θα ξεναγήσει όσους συγκεντρωθούν στον σταθμό του Μετρό στο Μοναστηράκι, στις 9.40 το πρωί του Σαββάτου, σε σημεία τα οποία σίγουρα έχουμε θαυμάσει, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την ιστορία τους, τους ενοίκους τους, τον ρόλο τους στην καθημερινότητα της πόλης κάποτε.

Κι ίσως κάποια στιγμή να γίνουν τόσο οικεία, που να αποτελούν μέρος των σημείων της πόλης που φωτογραφίζουν οι Αθηναίοι. Οπως αυτό που έκανε μια ομάδα 30-40 πολιτών. Φωτογράφισαν σημεία της πόλης, «ανέβασαν» τα έργα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και σήμερα στις 7 μ.μ., παρουσιάζουν τη ματιά τους στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Ο συνάδελφος Νίκος Βατόπουλος θα είναι εκεί για να τις σχολιάσει μαζί με τους δημιουργούς τους. Πολλές διαδρομές στην προσπάθεια γνωριμίας με την πόλη μας. Και με τον εαυτό μας, φυσικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή