Πολιτικά απομονωμένη η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωζώνη

Πολιτικά απομονωμένη η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωζώνη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο οι προσδοκίες για το σημερινό Eurogroup είναι εξαιρετικά χαμηλές και ο κ. Γ. Βαρουφάκης μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση με την Αθήνα πολιτικά απομονωμένη, καθώς όλοι στην Ευρωζώνη έχουν καταλήξει σε μια κοινή στάση: εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει νέες προτάσεις στη βάση του κειμένου των θεσμών. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε χθες στις Βρυξέλλες ότι «θα είναι σύντομη η συζήτηση για την Ελλάδα» και τόνιζε ότι «το μπαλάκι είναι ξεκάθαρα στο ελληνικό γήπεδο». Με τα χρονικά περιθώρια να είναι πλέον ελάχιστα –13 μέρες μας χωρίζουν από τη λήξη του προγράμματος– αλλά και το περιθώριο ελιγμών ακόμα μικρότερο, πληθαίνουν οι φήμες ακόμα και για σύγκληση Συνόδου Κορυφής ή άλλου έκτακτου Eurogroup από αύριο μέχρι την επόμενη Πέμπτη που είναι η προκαθορισμένη Σύνοδος Κορυφής. «Θα υπάρχει καταιγισμός εξελίξεων μετά το Eurogroup», έλεγε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η άποψη που εξέφραζε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, λέγοντας ότι έχουν γίνει «τεράστιες κινήσεις» από την πλευρά των δανειστών, τη στιγμή που το χρονικό πλαίσιο είναι πλέον ασφυκτικό όχι μόνο για την προθεσμία της 30ής Ιουνίου, που λήγει η παράταση του ελληνικού προγράμματος, αλλά και επειδή πια έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, «όσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καταλήξει σε μια συμφωνία, τόσο περισσότερο σημαντικές θα είναι οι ζημιές για την ελληνική οικονομία».

Επίσης, ο χρόνος πιέζει και για μία σειρά διαδικασιών που θα πρέπει να γίνουν σε περίπτωση συμφωνίας. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να γίνει η συμφωνία χρειάζονται μέρες και μια σειρά από διαδικασίες για να μετατρέψουν την πεντασέλιδη πρόταση των θεσμών σε 40 σελίδες Staff level agreement. Η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς θα πρέπει στη συνέχεια να μεταφραστεί σε μια σειρά από γλώσσες και μετέπειτα να ψηφιστεί από μια σειρά Κοινοβουλίων. «Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι διαφορές δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό κενό αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό που προωθούν οι θεσμοί γίνονται κυρίως για τη βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της ελληνικής οικονομίας. «Εναπόκειται στους Ελληνες να παρουσιάσουν μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Τα πράγματα που δεν θέλουν, τα έχουν ξεκαθαρίσει απολύτως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρουσιάσουν άλλες, εναλλακτικές προτάσεις».

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα μέτρα που θα φέρει η ελληνική πλευρά και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει τις δεύτερες πιο υψηλές αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη. Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό να μας πει η Ελλάδα όχι μόνο τι δεν θέλει να κάνει, αλλά και τι θέλει να κάνει». Ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί ζήτησε χθες ψυχραιμία και πολιτική βούληση. Για το σημερινό Eurogroup είπε ότι «μπορεί να μην καταλήξουμε, αλλά ελπίζουμε να είναι χρήσιμο», ενώ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε στενή συνεργασία με ΔΝΤ και ΕΚΤ και οι προτάσεις προς την ελληνική πλευρά έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί και με τους τρεις θεσμούς.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάριζε ότι σε περίπτωση που δεν πληρώσει η ελληνική πλευρά το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δανειστές θα ζητήσουν επιτάχυνση των πληρωμών τους οδηγώντας σε χρεοκοπία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή