1,1 δισ. ευρώ αύξηση του ELA από την ΕΚΤ, συνεχίζονται οι εκροές

1,1 δισ. ευρώ αύξηση του ELA από την ΕΚΤ, συνεχίζονται οι εκροές

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο χειρότερο σημείο βρίσκεται η ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς η μικρή αύξηση του ορίου του ELA κατά 1,1 δισ. ευρώ που αποφάσισε χθες η ΕΚΤ κρίνεται από επιτελείς τραπεζών ανεπαρκής για την ικανοποίηση των αναγκών. Το όριο για την άντληση ρευστότητας μέσω της έκτακτης διαδικασίας (ELA) διαμορφώθηκε στα 84,1 δισ. ευρώ από 83 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, μόνο χθες οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 950 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – εταίρων και τον φόβο ρήξης, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη εκτιμάται ότι οι εκροές έφτασαν τα 800 εκατ. ευρώ. Σημειώνουν ότι αν οι εκροές συνεχιστούν με την ίδια ένταση, είναι αμφίβολο αν το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις.

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα στον απόηχο του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επιθετική ρητορική τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων. Εκτεταμένη συζήτηση έγινε, για άλλη μια φορά, για το θέμα της απομείωσης (κούρεμα) στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών (κάτι που θα μπορούσε πρακτικά να τερματίσει την πρόσβασή τους σε ρευστότητα) χωρίς να ληφθούν αποφάσεις. Ωστόσο τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί, και με την Ελλάδα να απειλεί ανοιχτά με μη πληρωμή των υποχρεώσεών της προς του ΔΝΤ πλησιάζει η στιγμή που η ΕΚΤ θα αναλάβει αποφασιστική δράση. Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα εξαρτημένες από το ευρωσύστημα, το οποίο μπορεί στη στιγμή να…κλείσει τους διακόπτες.

Εδώ και αρκετές ημέρες στις διοικήσεις των τραπεζών επικρατεί μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών λόγω της δυναμικής των εκροών και της αυξανόμενης απροθυμίας της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη τη γραμμή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας της δυστοκίας στην εξεύρεση λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και ΤτΕ έχουν ολοκληρώσει την τεχνική προεργασία για την επιβολή των περιορισμών εφόσον κριθεί σκόπιμο. Στελέχη τραπεζών, μιλώντας στην «Κ», αναγνωρίζουν ότι κάθε ημέρα που περνάει χωρίς συμφωνία αυξάνονται οι πιθανότητες για την επιβολή περιορισμών, κάτι που υπογραμμίζουν και πολλοί ξένοι αναλυτές, αλλά και αξιωματούχοι.

Οι τράπεζες ανησυχούν ότι με τα τρέχοντα υπόλοιπα ρευστότητας και το μέγεθος των εκροών είναι ζήτημα αν μπορεί να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των τραπεζών για αρκετές ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν την άμεση συμφωνία για την εξεύρεση συμφωνίας, η οποία θα εκτονώσει την ανησυχία του κόσμου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι θέμα ημερών, ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, η χώρα να διολισθήσει σε μια μεγάλη περιπέτεια, ανάλογη της Κύπρου το 2013.

Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών είτε γίνει οργανωμένα, δηλαδή η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο για να διατηρήσει εντός τραπεζικού συστήματος το απόθεμα ρευστότητας, είτε από ανάγκη, στην περίπτωση που οι συνεχιζόμενες εκροές εξαντλήσουν τη ρευστότητα, θα προκαλέσει πολύ μεγάλες και σοβαρές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, αλλά και στις καθημερινές συναλλαγές λόγω της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή