«Λάθος ενημέρωση από το Μαξίμου για τη διάταξη του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο»

«Λάθος ενημέρωση από το Μαξίμου για τη διάταξη του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι πολύ μεγάλο ποσό, ώστε να υπάρξει είτε απαλλαγή ή επιστροφή χωρίς να εξασφαλιστεί το πού θα διαχέεται αυτή. Πολύ περισσότερο εάν εταιρείες που θα είναι διατεθειμένες να πάρουν αυτήν την επιστροφή χρωστούν σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, στη ΔΕΠΑ, σε άλλες ΔΕΚΟ κ.λπ. Είναι φανερό ότι χρειάζεται παραπέρα έρευνα και επεξεργασία του θέματος και θα το επαναφέρουμε σε επόμενο σχέδιο νόμου».

Με αυτά τα λόγια, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, απέσυρε τη διάταξη από το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που προέβλεπε απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία. Τέτοιου είδους χρήση κάνει μόνο η ΒΦΛ για την παραγωγή νιτρικής αμμωνίας και η Μοτορ Οϊλ στη μονάδα υδρογόνου, γι’ αυτό και η διάταξη χαρακτηρίστηκε φωτογραφική.

Η απόσυρσή της ήταν αποτέλεσμα των αντιδράσεων της βιομηχανίας προς τον αρμόδιο υπουργό Παν. Λαφαζάνη, η οποία, ενώ αναμένει τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, αντ’ αυτού είδε διατάξεις προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Πολύ περισσότερο, δε, όταν το κόστος της συγκεκριμένης διάταξης για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται, όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, σε 25 εκατ. ευρώ, όταν αντίστοιχη ελάφρυνση για το σύνολο της βιομηχανίας θα κόστιζε λιγότερο από 40 εκατ. ευρώ, που είναι τα αντίστοιχα έσοδα από ΕΦΚ στον κλάδο για το Δημόσιο. Αυτά τα στοιχεία όμως, όπως προκύπτει από το παρασκήνιο της υπόθεσης, δεν ήταν γνωστά στην κ. Βαλαβάνη που κατέθεσε το νομοσχέδιο στη Βουλή, γι’ αυτό και κατά την απόσυρσή του άφησε αιχμές για τους συντάκτες της επίμαχης διάταξης.

Η ίδια η κ. Βαλαβάνη δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τη μεθόδευση της εν λόγω διάταξης, γι’ αυτό και λίγο πριν από την απόσυρση φρόντισε να διαρρεύσει ότι δεν είναι η ίδια ούτε το υπουργείο Οικονομικών υπεύθυνοι, δείχνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον υπουργό Παν. Λαφαζάνη, ο οποίος είχε δώσει το «πράσινο φως» για την κατάθεσή της. Ωστόσο ούτε ο κ. Λαφαζάνης, όπως αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε ακριβή γνώση της διάταξης, η οποία τελικά προωθήθηκε από το Μαξίμου και τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά. Ο κ. Λαφαζάνης έδωσε το «πράσινο φως» για την κατάθεσή της στη Βουλή, επειδή η ενημέρωση που είχε από τον συνάδελφό του, κ. Παππά, ήταν ότι η διάταξη αφορά μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας. Εγινε, όμως, πολύ γρήγορα αποδέκτης των αντιδράσεων της βιομηχανίας και αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι ακριβώς όπως του τα είχε μεταφέρει ο κ. Παππάς και ζήτησε αμέσως την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για να την επανεξετάσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή