Ενταση στη Λέσβο με μετανάστες

Ενταση στη Λέσβο με μετανάστες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρυθμη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λέσβο λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων που περισυλλέγονται καθημερινά. Ενδεικτικά, μόνο χθες, το Λιμενικό Σώμα περισυνέλεξε, σε 12 διαφορετικά περιστατικά, συνολικά 430 άτομα στο Ανατολικό Αιγαίο. Επεισόδια σημειώθηκαν και πάλι χθες το πρωί (στις αρχές της εβδομάδας και πάλι είχε δημιουργηθεί ένταση), με αποτέλεσμα 2 άτομα να οδηγηθούν στο νοσοκομείο. Οι πρόσφυγες, βλέποντας ότι κάποιοι επιβιβάζονται στα πλοία με προορισμό την Αθήνα, ζητούν να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία ταυτοποίησης, ώστε να μπορέσουν να φύγουν. Ο δήμαρχος του νησιού, Σπύρος Γαληνός, εξηγεί ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά προσπαθούμε. Στην πλειονότητά τους είναι πολύ ευγενικοί άνθρωποι, παρά την ταλαιπωρία τους. Είναι, όμως, δύσπιστοι και καχύποπτοι, όταν υπάρξει κάποια ανατροπή ή καθυστέρηση ,υπάρχει μεγάλη ανησυχία. «Δεν θέλουν να μείνουν στο νησί ούτε μία ημέρα. Ζητούν να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να φύγουν για την Αθήνα. Προσπαθούμε να μη συγκεντρώνονται στο λιμάνι, για να μπορούν να έρχονται τα κρουαζιερόπλοια» τονίζει ο δήμαρχος του νησιού, που ενημέρωσε ο ίδιος τις ομάδες μεταναστών – προσφύγων, στους οποίους στο εξής θα μοιράζεται φυλλάδιο με οδηγίες.

Συνάντηση

Χθες, στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Νίκου Βούτση και της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου. Η κ. Χριστοδουλοπούλου ενημέρωσε την περιφερειάρχη ότι στη Λέσβο θα μεταβεί άμεσα Task Force, ομάδα 40 ατόμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να βοηθήσει στις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης, ενώ παράλληλα θα δοθεί και υλικοτεχνική υποδομή.

Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε «ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα» τα μέτρα που προτείνονται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, ειδικά το σχέδιο που αφορά στη μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 55.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα.

Ο Γ. Καμίνης

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας για τους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στην Αθήνα, τόνισε ότι «έχουμε καθήκον συντεταγμένα, με μέθοδο και οργάνωση, αυτούς τους ανθρώπους να τους περιθάλψουμε και όχι να τους “αδειάζουμε” στο κέντρο της Αθήνας και να τους αφήνουμε στην τύχη τους». Ο κ. Καμίνης διευκρίνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρεται σε χώρους κράτησης σαν την Αμυγδαλέζα, αλλά σε «ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας όπου αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, αλλά και η πόλη να ζήσει σε ομαλότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή