Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στα τέλη του 2014

Ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια στα τέλη του 2014

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτόξευση των δανείων σε καθυστέρηση πάνω από τα 100 δισ. ευρώ (Δεκ. 2014), την κατάρρευση των καταθέσεων με απώλειες άνω των 30 δισ. ευρώ (Δεκ. 2014 – Απρ. 2015) αλλά και την ισχυρή κεφαλαιακή θέση των εγχώριων τραπεζών καταγράφει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη νομισματική πολιτική.

Αν και στο τέλος του 2014 για πρώτη φορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 33,8% του συνόλου από 34,2% που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014, αποτυπώνοντας τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο το σύνολο των προβληματικών δανείων ανήλθε στο 39,9% που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ, επίπεδο ρεκόρ στην ιστορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η ΤτΕ για πρώτη φορά δημοσίευσε στοιχεία για δάνεια, πιστωτικά ανοίγματα, που είτε εμφανίζουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών είτε εξυπηρετούνται αλλά έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε καθεστώς καθυστέρησης (ένα δάνειο θεωρείται σε καθυστέρηση όταν εμφανίσει καθυστέρηση στην αποπληρωμή του πάνω από 90 ημέρες). Σημειώνεται ότι τα δάνεια τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί αποτελούν το 13,3% του συνόλου και από αυτά το 70% συμπεριλαμβάνεται στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Από τις επιμέρους κατηγορίες δανείων, το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια (51,3%) και ακολουθούν τα επιχειρηματικά (39,8%) και τα στεγαστικά (35,6%).

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η μείωση που καταγράφηκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 ήταν αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών κάτι που ανατράπηκε βίαια με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και τη συνεχιζόμενη ακόμα και σήμερα αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με τις τράπεζες, τα δάνεια σε καθυστέρηση ξεπέρασαν το 34,5% στο τέλος Μαρτίου 2015, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχονται σε 40,8%.

Στην έκθεση της ΤτΕ καταγράφεται και η δραματική υποχώρηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στην πρώτη περίοδο της κρίσης, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 88,9 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία κατά την περίοδο Ιουλίου 2012 – Νοεμβρίου 2014 υπήρξαν εισροές καταθέσεων ύψους 12,1 δισ. ευρώ λόγω της σταθεροποίησης της οικονομίας και της υποχώρησης της αβεβαιότητας.

Ωστόσο κατά την τρίτη περίοδο της κρίσης, που αναζωπυρώθηκε μετά την προκήρυξη εκλογών και τη δυστοκία στην ολοκλήρωση της διαπραγματεύσεων, Δεκέμβριος 2014 – Απρίλιος 2015, οι εκροές καταθέσεων ανήλθαν στα 29,4 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι απώλειες καταθέσεων τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν μεταξύ των τριών υψηλότερων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της κρίσης!

Το μόνο θετικό στοιχείο για τις τράπεζες που καταγράφεται στην έκθεση της ΤτΕ είναι η ισχυρή κεφαλαιακή θέση τους. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών σε ενοποιημένη βάση ανήλθε σε 13,8% το 2014 (από 12% το 2013) και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 14,1% το 2014 (από 13,4% το 2013).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, θετική επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια είχαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που διενήργησαν οι τράπεζες, ενώ αρνητική ο σχηματισμός ιδιαίτερα αυξημένων προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κίνηση που ωστόσο συμβάλλει στην εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή