Αυξήσεις ρεκόρ σε μισθούς και μπόνους στη Βρετανία

Αυξήσεις ρεκόρ σε μισθούς και μπόνους στη Βρετανία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική οικονομία μπορεί να επηρεαστεί από μια αύξηση των επιτοκίων σε άλλες χώρες, προειδοποιούν οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας, φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ. Καθώς απομακρύνονται τα εμπόδια στην παγκόσμια ανάπτυξη, οι κεντρικές τράπεζες θα επαναφέρουν κάποια στιγμή σε ομαλά επίπεδα τα εξαιρετικά μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας. «Αυτές οι πολιτικές, ενδεχομένως, να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία», τονίζεται από τους αξιωματούχους της βρετανικής κεντρικής τράπεζας.

Σήμερα, η ματιά των αγορών είναι στραμμένη στη χρονική στιγμή που θα επιλέξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει το κόστος δανεισμού στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Απομένει, ωστόσο, να διαπιστωθεί ποια θα είναι η επόμενη κίνηση και της Τράπεζας της Αγγλίας μετά τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ενίσχυση των μισθών το τρίμηνο που έληξε τον Απρίλιο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας τετραετίας σε τριμηνιαία βάση. Συμπεριλαμβανομένων ή όχι των μπόνους, οι μισθοί στη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 2,7% το διάστημα Φεβρουαρίου-Απριλίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν αντί του αντίστοιχου 2,3% που είχε καταγραφεί το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο. Οι μισθοί ενισχύθηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2,1% –ή το 2,5% μη συμπεριλαμβανομένων των μπόνους– που προβλεπόταν από τους αναλυτές της αγοράς, αλλά εξακολουθούν να κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για αύξηση των μισθών το 2015 από το αρχικό 3,5% στο 2,5%. Κατά τη διάρκεια του Απριλίου, οι μισθοί συμπεριλαμβανομένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 2,6% από πέρυσι αντί του αντίστοιχου 4,4% τον Μάρτιο, που ήταν υψηλό πενταετίας.

Οπως αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής εξέφρασαν την απορία τους για την περιορισμένη άνοδο της κατανάλωσης από τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Μάλιστα, οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν το κεντρικό θέμα που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου.

Τόσο η Τράπεζα της Αγγλίας όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παρακολουθούν στενά την πορεία των μισθών, καθώς έχουν άμεση σχέση με την κατανάλωση και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της οικονομίας.

Το βασικό επιτόκιο στη βρετανική οικονομία παρέμεινε αμετάβλητο τον Ιούνιο, μια απόφαση που ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη της προαναφερόμενης επιτροπής.

Ωστόσο, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Αγγλίας, Μινούς Σαφίκ, δήλωσε πως παρατηρούνται κάποια ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά εργασίας της Βρετανίας, προσθέτοντας πως ήταν υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 0,5%, διότι οι επιπτώσεις από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση ήταν βαθύτερες σε σχέση με αρχικές εκτιμήσεις. Ανάλογη θέση έλαβε, επίσης, ο Ιαν Μακ Κέφερτι, ένα ακόμη μέλος της επιτροπής, δηλώνοντας ότι πλησιάζει η στιγμή για μια αύξηση των επιτοκίων.

Συμπλήρωσε ότι τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία θα προσδιορίσουν τη χρονική στιγμή. Σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, πάντως, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή