Μέρκελ: Τήρηση των δεσμεύσεων

Μέρκελ: Τήρηση των δεσμεύσεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος της Γερμανίας παραμένει η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και κυρίως να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος, κ. Ζ. Γκάμπριελ, υποστήριξε ότι ακόμα και μετά πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, η χώρα θα χρειαστεί νέα οικονομική στήριξη, ενώ ο διοικητής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Γ. Βάιντμαν, προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα.

Κατά την ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο και εν μέσω διαμαρτυριών βουλευτών, η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι είναι ακόμα εφικτή μια συμφωνία, σημειώνοντας ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει απολαύσει σε πρωτοφανή βαθμό την αλληλεγγύη των εταίρων της στην Ευρώπη. Παράλληλα, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα είχε εισέλθει στον σωστό δρόμο, στη συνέχεια ανέβαλε για καιρό και κατ’ επανάληψη την εφαρμογή κάποιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι στις 20/2 η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους της να εκπληρώσει τους όρους του β΄ δανειακού πακέτου λαμβάνοντας υπόψη τις δικές της προτεραιότητες, αλλά τα μέτρα θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους θεσμούς. Και πρόσθεσε ότι βάσει αυτής της συμφωνίας, η Αθήνα έχει δεσμευθεί να εκπληρώσει εγκαίρως και στο ακέραιο τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Ο κ. Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό WirtschaftsWoche, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος για τους Ευρωπαίους από το πρόβλημα της Ελλάδας. «Πολλοί λένε: καλύτερα ένα φρικτό τέλος, παρά μια φρίκη δίχως τέλος. Ομως ακόμα κι αν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, δεν θα τελείωναν τα προγράμματα βοηθείας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απόλυτη εξαθλίωση μιας χώρας μέσα στην Ευρώπη» επισήμανε.

Πιο σκληρή στάση τήρησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και μέλος της ΕΚΤ, κ. Βάιντμαν. «Δεν έχει απομείνει πολύ χρόνος», ώστε μια συμφωνία να σώσει τα οικονομικά ζητήματα της Ελλάδας, δήλωσε και πρόσθεσε ότι «τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θέλει να οδηγήσει τη χώρα». Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι σε θέση να παρέχει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν οριστικά, ενώ εκτίμησε πως «αν η Ελλάδα αποτύχει να αποπληρώσει το χρέος της και δεν επιτευχθεί μια συμφωνία, οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν».

Πέραν αυτών, στην ανάγκη ενός επενδυτικού προγράμματος προς όφελος της Ελλάδας, καθώς και τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της, αναφέρθηκε χθες ο πρώην καγκελάριος της τότε Δυτ. Γερμανίας, κ. Χ. Σμιτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή