Εξι χρόνια Μουσείο της Ακρόπολης

Εξι χρόνια Μουσείο της Ακρόπολης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο Ακρόπολης κλείνει έξι δημιουργικά χρόνια στις 20 Ιουνίου και ανοίγει τις πόρτες του στο πολυπολιτισμικό κοινό του για μια ευρύτερη ματιά πάνω στον αρχαιοελληνικό πλούτο με τα εγκαίνια της έκθεσης «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των μεγάλων θεών». Η περιοδική έκθεση παρουσιάζει 252 εκθέματα από το αρχαιολογικό μουσείο της Σαμοθράκης, με κάποια από τα ευρήματα να ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός του Θρακικού Πελάγους.

Την ίδια στιγμή, το διασημότερο άγαλμα του νησιού, η Νίκη της Σαμοθράκης, κυριαρχεί και πάλι στην επιβλητική σκάλα Daru στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι έπειτα από εκτεταμένη συντήρηση που ολοκληρώθηκε πέρσι.

Η έκθεση στην Αθήνα σηματοδοτεί μια φρέσκια κατεύθυνση για το μουσείο, που φιλοδοξεί να παρουσιάσει σημαντικότατα ευρήματα από περιφερειακά μουσεία μέσα από περιοδικές εκθέσεις, και με αυτόν τον τρόπο να ενθαρρύνει το ελληνικό και διεθνές κοινό να επισκεφθεί διαφορετικά μέρη της χώρας.

Σε σχέση με την πρώτη αυτή έκθεση –η οποία οργανώνεται σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Εβρου και του ειδικού στις αρχαιότητες της Σαμοθράκης, Δημήτρη Μάτσα– ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, σημειώνει ότι οι μυστηριακές λατρείες των ολύμπιων θεών ήταν προσιτές σε εκείνους που μέσα από ειδικές δοκιμασίες γίνονταν αποδεκτοί στις τελετουργίες, με πιο φημισμένα «μυστήρια» εκείνα της Ελευσίνας και της Σαμοθράκης.

Στα εκθέματα της έκθεσης υπάρχουν ευρήματα από το Κτίριο του Τελετουργικού Χορού, ανάμεσά τους αγγεία ποτού του 7ου αιώνα π.Χ. αλλά και κοσμήματα που βρέθηκαν στις νεκροπόλεις.

Στις 20 Ιουνίου η έκθεση ανοίγει για το κοινό στις 9 το βράδυ και περιλαμβάνει την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σαμοθράκη», σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Αριστομενοπούλου. Μια συμπαραγωγή του Centre Culturel Hellenique (Ελληνικό Κέντρο Πολιτισμού) στο Παρίσι και της White Room. Το έργο το βράδυ των εγκαινίων θα προβάλλεται από τις 8.45 μ.μ. μέχρι τα μεσάνυχτα.

Επίσης, την ημέρα των έκτων γενεθλίων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων ερμηνεύουν μελωδίες στον αύλειο χώρο, ενώ το μουσείο θα είναι ανοικτό μέχρι τα μεσάνυχτα με μειωμένη είσοδο 3 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή