Βήματα προόδου στη διείσδυση των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση

Βήματα προόδου στη διείσδυση των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον μέσο όρο της Ε.Ε. κινείται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ενεργειακή κατανάλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν για την πρόοδο των κρατών-μελών στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, με ορίζοντα τον δεσμευτικό στόχο του 20% στην ενεργειακή κατανάλωση ώς το 2020 και στο 10% στις μεταφορές. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, ο εθνικός δεσμευτικός στόχος για το 2020 είναι στο 18%, όταν ήδη στην Ελλάδα η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφθασε τον Απρίλιο του 2015 στο 25,50%, έναντι 25,09% των λιγνιτικών μονάδων, 28,40% του φυσικού αερίου, 17,85% των υδροηλεκτρικών και 3,94% των πετρελαϊκών (στοιχεία ΛΑΓΗΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση Αιολικής Ενέργειας), η συνολική καθαρή αιολική ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο ξεπέρασε τα 2.000 MW τον Απρίλιο του 2015. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδέθηκαν στο δίκτυο 103 MW νέας αιολικής ισχύος και απεγκαταστάθηκαν 440 kW. H εξαμηνιαία αυτή επίδοση είναι πολύ κοντά στη συνολική ισχύ που είχε εγκατασταθεί σε ετήσια βάση καθ’ όλο το 2014 (113MW), αλλά και το 2013 και το 2012. Πέραν αυτών βρίσκονται υπό κατασκευή ή έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 198 MW.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 οι νέες επενδύσεις αιολικών πάρκων στην Ελλάδα διατήρησαν τη δυναμική που είχαν αποκτήσει κατά το κλείσιμο του 2014. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2014 ήταν 2.596 MW, εκ των οποίων τα 2.436 MW στο Ηπειρωτικό δίκτυο και τα 160 MW στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν, το μερίδιο των ΑΠΕ έφτασε το 2014 στο 15,3%, κατά μέσον όρο. Μάλιστα, 25 κράτη-μέλη εμφανίζονται να έχουν καλύψει τους ενδιάμεσους στόχους τους, έξι χρόνια πριν από το 2020, όπως η Τσεχία, η Ισπανία, η Κροατία, η Ιταλία, η Λεττονία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Φινλανδία, ενώ υπάρχουν κράτη που έχουν υπερβεί ακόμη και τους εθνικούς στόχους, όπως η Σουηδία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία.

Από το σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρώπη το 46% αφορά στη θέρμανση και ψύξη. Οι ΑΠΕ το 2014 κάλυψαν τις ανάγκες αυτές με συνολικό μερίδιο 16,6%, δηλαδή ακόμη μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της συνολικής κατανάλωσης. Σήμερα, το 26% της ευρωπαϊκής παραγωγής ενέργειας προέρχεται από τις ΑΠΕ, ενώ το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως πηγή τον ήλιο και τον αέρα.

Διαφορετική είναι η εικόνα στον τομέα των μεταφορών, όπου καταγράφεται υστέρηση στη διείσδυση των ΑΠΕ. Ενώ ο δεσμευτικός στόχος για το 2020 είναι οι ΑΠΕ να διαθέτουν μερίδιο 10% για την κάλυψη των αναγκών των μεταφορών, το 2014 περιορίζεται μόλις στο 5,7%. Το γεγονός αποδίδεται κυρίως στην αβεβαιότητα που προκαλείται από την καθυστέρηση της οριστικοποίησης της πολιτικής για τον περιορισμό των κινδύνων από την έμμεση αλλαγή των χρήσεων γης, καθώς και στην ανεπαρκή πρόοδο στην ανάπτυξη εναλλακτικών βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς.

Η έκθεση παραδόθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο Υπουργών, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή