Αυστηρές προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Λαγκάρντ

Αυστηρές προειδοποιήσεις Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Λαγκάρντ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινό μήνυμα προς την Αθήνα, ότι η «μπάλα» βρίσκεται στην ελληνική πλευρά και πως ο χρόνος που απομένει για συμφωνία είναι λίγος, έστειλαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου, οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, που μίλησε πρώτος, τόνισε ότι εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να υποβάλουν επιπρόσθετες προτάσεις, στο πλαίσιο της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου».

Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup:

«Είναι ακόμα εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία και να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα, πριν από το τέλος του μήνα», πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο».

Εξέφρασε, ωστόσο, τη λύπη του για το γεγονός ότι μικρή πρόοδος έχει επιτευχθεί έως σήμερα, ενώ δεν διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα μια συμφωνία.

Ακόμη, επισήμανε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να είναι αξιόπιστη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε ορισμένα κράτη-μέλη.

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα να κάνει «λογικούς συμβιβασμούς»

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε τις ελληνικές αρχές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σοβαρότητα και να κάνουν «λογικούς συμβιβασμούς». «Πιστεύω ότι η συμφωνία είναι ακόμα εφικτή και αναγκαία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο χρόνος είναι λίγος και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι θεσμοί έχουν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, παρουσιάζοντας στις ελληνικές αρχές «ισορροπημένες και λογικές» προτάσεις.

Προειδοποίησε ακόμη ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική και δύσκολη, δεδομένου ότι στο τέλος του μήνα του ελληνικό πρόγραμμα λήγει και η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ.

Λαγκάρντ: Ο διάλογος να γίνει με ενήλικες στο δωμάτιο

Στην παρούσα φάση ο διάλογος με την ελληνική πλευρά είναι περιορισμένος, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ άφησε σαφείς αιχμές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί «με ενήλικες μέσα στην αίθουσα».

«Aναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να επανέλθουν τις επόμενες ημέρες με προτάσεις που θα περιλαμβάνουν απτά και αποτελεσματικά μέτρα», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις των θεσμών είναι «λογικές» και ελαστικότερες σε σχέση με τους αρχικούς στόχους.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ δείχνει πάντοτε ευελιξία, και ότι αυτό έκανε σε κάθε αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και σημείωσε ότι «όσο λιγότερη προσπάθεια προσαρμογής κάνει μια χώρα, τόσο περισσότερη χρηματοδότηση χρειάζεται».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τις δόσεις που οφείλει προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, από την πλευρά του Ταμείου αυτό θα θεωρηθεί ως αθέτηση πληρωμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή