Καθοριστική Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα

Καθοριστική Σύνοδος Κορυφής τη Δευτέρα

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Τελεσίγραφο τριών ημερών έδωσε στην Αθήνα το χθεσινό Εurogroup για να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα στις προτάσεις των θεσμών, καθώς τη Δευτέρα το απόγευμα θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης για το μέλλον της Ελλάδας. Πριν όμως, πρέπει να έχει προηγηθεί Eurogroup που θα έχει αξιολογήσει τις ελληνικές προτάσεις. «Ακόμα υπάρχει περιθώριο για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, αλλά η κατάσταση είναι «έκτακτη», καθώς παραμένουν πλέον 11 μέρες πριν επιτευχθεί συμφωνία.

Με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα μίλησαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων οι πιο σημαντικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Αυτή τη στιγμή μας λείπει ο διάλογος, είναι βασικό να τον αποκαταστήσουμε με ενήλικες στο δωμάτιο» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ, θέλοντας να τονίσει ότι η συζήτηση με την ελληνική πλευρά δεν γίνεται με ώριμο τρόπο. Η ίδια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έδειξε ιδιαίτερη ενόχληση με τον χαρακτηρισμό των πολιτικών του ΔΝΤ ως εγκληματικών από τον Ελληνα πρωθυπουργό στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Για τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί «τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει» παρά την πρόοδο που είχε επιτευχθεί από το Eurogroup της Ρίγας τον Απρίλιο. «Είναι πολύ ανησυχητική και πολύ δύσκολη» η κατάσταση τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και με δραματικό τόνο είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί μία μοίρα που θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ο,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει τώρα».

«Τα βασικά θέματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά είναι μερικά σχετικά με το ΦΠΑ και μερικά στον ασφαλιστικό τομέα» είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι οι αντιπροτάσεις που περίμεναν από την ελληνική πλευρά δεν ήρθαν ποτέ αναφερόμενος στο περασμένο Σαββατοκύριακο που οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν και οι Ελληνες αποχώρησαν από τις Βρυξέλλες. «Από τότε κυριάρχησε λανθασμένη επικοινωνία». Για τον αρμόδιο επίτροπο οι θεσμοί έχουν δείξει αρκετή ευελιξία με το πρωτογενές πλεόνασμα να μειώνεται από 3% στο 1% και η πρότασή τους στο σύνολό της να είναι «απόλυτα λογική».

Ο κ. Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια του Eurogroup έκανε μία περίπου 30΄ τοποθέτηση στο πλαίσιο διάλεξης σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν στην αίθουσα. Δεν είπε τίποτα καινούργιο ούτε κάποια συγκεκριμένη πρόταση εκτός από την πρόταση για το «φρένο ελλείμματος» – ένας μηχανισμός αυτόματων περικοπών δαπανών όταν υπάρχει εκτροπή από τους στόχους του προϋπολογισμού, κάτι το οποίο όμως σύμφωνα με αξιωματούχο δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα της περαιτέρω μείωσης των δαπανών. «Κανείς δεν τον άκουγε. Αν με ρωτήσεις τι είπε, δεν ξέρω καν αν έβγαζε νόημα», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα όταν πήρε το λόγο ο Ελληνας υπουργός. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Ντάισελμπλουμ θέλησε να υπενθυμίσει στον κ. Βαρουφάκη ότι οι αντιπροτάσεις που αναμένονται από την Αθήνα πρέπει να είναι βασισμένες στην πρόταση των θεσμών και έκανε σαφή παραπομπή στο μνημόνιο και στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στους Ελληνες, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να φτάσουμε σε μία συμφωνία «χωρίς δύσκολα μέτρα και χωρίς την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης αλλά χρειάζεται και πολιτικούς που είναι προετοιμασμένοι να πουν την αλήθεια στον κόσμο».

Το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μ. Κερέ μίλησε για τρομερή πίεση που υπάρχει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών όταν ρωτήθηκε κατά πόσο είναι πιθανό να επιβληθούν περιορισμοί στις εκροές κεφαλαίων στις τράπεζες (capital controls) είπε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα». H δήλωση του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ Μ. Νούνα ήταν η πιο χαρακτηριστική που είπε «η επιλογή που έχουμε είναι να προετοιμαστούμε για σχέδιο Β΄» και ότι ενώ «δεν πιστεύουμε ότι ένα Grexit θα μας επηρεάσει παρακολουθούμε την κατάσταση και ακολουθούμε τις συμβουλές της ΕΚΤ».

Δείτε τις δηλώσεις Λαγκάρντ μετά το Eurogroup:

Για τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων Π. Μοσκοβισί «τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει» παρά την πρόοδο που είχε επιτευχθεί από το Eurogroup της Ρίγας τον Απρίλιο.  Είναι πολύ ανησυχητική και πολύ δύσκολη η κατάσταση τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και με δραματικό τόνο είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί μία μοίρα που θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα».

Δείτε τις δηλώσεις Μοσκοβισί:

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν υπήρξε πρόοδος καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελλάδα πρότεινε πολύ λίγα αξιόπιστα και σοβαρά μέτρα ενώ επεσήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει καθόλου.

Δείτε τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

Δείτε και διαβάστε το χρονικό του Eurogroup:

 

 

 

(function() {

var lb24 = document.createElement(‘script’); lb24.type = ‘text/javascript’; lb24.id = ’24lbScript’; lb24.async = true; lb24.charset=”utf-8″;

lb24.src = ‘//v.24liveblog.com/embed/24.js?id=1295340’;

(document.getElementsByTagName(‘head’)[0] || document.getElementsByTagName(‘body’)[0]).appendChild(lb24);})();

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή