Τσίπρας: «Δεν φοβόμαστε τις καινούργιες θάλασσες»

Τσίπρας: «Δεν φοβόμαστε τις καινούργιες θάλασσες»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριήμερο κρίσιμων διεργασιών αρχίζει σήμερα και θα κορυφωθεί με τη Σύνοδο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμενόταν αργά χθες να αναχωρήσει από την Αγία Πετρούπολη για να επιστρέψει στην Αθήνα, πρόκειται σήμερα να έχει κύκλο συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εμπλεκόμενους στη διαπραγμάτευση υπουργούς, προκειμένου να καθορισθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να πραγματοποιηθεί κύκλος επαφών με στελέχη της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ώστε η Σύνοδος της Δευτέρας και το Eurogroup, που θα προηγηθεί κατά μερικές ώρες, να αποφέρουν αποτέλεσμα.

Αλλωστε, από όλες τις πλευρές έχει καταστεί σαφές ότι είναι κρίσιμο να διαφανεί τουλάχιστον προοπτική συμφωνίας, αν όχι αυτή να επιτευχθεί. Η απόφαση, το βράδυ της Πέμπτης, για σύγκληση έκτακτης Συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης προκάλεσε αναστάτωση στην ελληνική αντιπροσωπεία στην Αγία Πετρούπολη. Μάλιστα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν να επέστρεφαν νωρίτερα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να ακυρωθούν οι υπόλοιπες συναντήσεις που είχαν ήδη προγραμματισθεί και αποφασίσθηκε η αναχώρηση να γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο του νωρίς χθες, να χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη στον δρόμο για συμφωνία» τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι «θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της Ε.Ε., αλλά και της δημοκρατίας, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ». Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό υποδήλωσε ότι η Αθήνα επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει μετατόπιση και από την άλλη πλευρά, προκειμένου να επέλθει συμφωνία. Παράλληλα, σε δηλώσεις του από την Αγία Πετρούπολη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν έχει το όνομα Ελλάδα αλλά Ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι αν η Ευρωζώνη θα δώσει χώρο στην ανάπτυξη και στην αλληλεγγύη». Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, είπε ότι «βρισκόμαστε εν μέσω φουρτούνας, αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε καινούργιες θάλασσες για να φτάσουμε σε νέα και ασφαλή λιμάνια». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα ζητήματα στα οποία θα κριθεί η δυνατότητα συμφωνίας είναι το χρέος και οι συντάξεις.

Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα πρέπει να λάβει κάποιας μορφής διαβεβαίωση για διευθέτηση του χρέους, ενώ δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, εμφανίσθηκε, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας θα οδηγηθούν σε θετική κατάληξη. Πρόσθεσε όμως ότι, μια συμφωνία με τους πιστωτές θα χρειαστεί να έχει σαφή αναφορά στην εκκίνηση των συζητήσεων για απομείωση του χρέους, καθώς και σε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή