Συμφωνία ή χρεοκοπία, η επιλογή της Αθήνας

Συμφωνία ή χρεοκοπία, η επιλογή της Αθήνας

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συμφωνία με βάση τις προτάσεις των θεσμών ή χρεοκοπία είναι το δίλημμα το οποίο καλείται να απαντήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, όπως καστέστησε σαφές χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με διάγγελμά του σχετικά με τους λόγους που αποφάσισε να συγκαλέσει τη σύνοδο. «Πλησιάζουμε το σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει», τόνισε με τελεσιγραφικό τρόπο ο κ. Τουσκ, ο οποίος προφανώς εξέφρασε την ενιαία στάση των Ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα, εξάλλου, με τηλεγράφημα του Ρόιτερς, που επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε., το Eurogroup, που θα συνέλθει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, θα εξετάσει πώς θα χειριστεί μια ελληνική χρεοκοπία, εκτός και αν η Αθήνα υποβάλει νέες προτάσεις στις διαπραγματεύσεις.

Ενόψει της συνόδου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία προέβησαν σε «μια επισκόπηση της κατάστασης». Οπως δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, οι δύο ηγέτες επισήμαναν ότι «οι τρεις επόμενες ημέρες, ώς την έκτακτη Σύνοδο της Δευτέρας, πρέπει να αξιοποιηθούν για να υπάρξει πρόοδος για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρ. Επιτροπή». Ο κ. Ολάντ, από την Μπρατισλάβα, ζήτησε να «γίνει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου να υπάρξει ένας συμβιβασμός, προειδοποιώντας ότι «το τρέχον πλαίσιο είναι βαρύ, είναι επικίνδυνο και απαιτεί να ληφθούν αποφάσεις».

«Η Σύνοδος της Δευτέρας θα μπορεί να λάβει αποφάσεις μόνο εάν υπάρξει το κατάλληλο έδαφος», ανέφερε η κ. Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών και πρόσθεσε: «Εάν δεν υπάρξει μία επαρκής προεργασία η οποία θα προλειαίνει το έδαφος για τη συμφωνία, ο ρόλος της Συνόδου θα είναι συμβουλευτικός, καθώς δεν θα μπορέσει να λάβει αποφάσεις». Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία «να προηγηθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς».

Σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μ. Ρούτε είχε, εξάλλου, χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο οποίος θα έχει επαφή το Σαββατοκύριακο και με τον κ. Τσίπρα. «Οι επικοινωνίες θα συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο», έκανε γνωστό ο εκπρόσωπός του κ. Μαργ. Σχοινάς. Πάντως, ο κ. Γιουνκέρ φέρεται φανερά απογοητευμένος, αλλά και εκνευρισμένος από την αποτυχία των συνομιλιών. «Η εμπιστοσύνη που έδειξα στον Αλ. Τσίπρα δεν είχε την ίδια ανταπόκριση. Τον έχω προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει πως μπορώ να αποτρέψω, σε κάθε περίπτωση, την αποτυχία των συνομιλιών», αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel, στο οποίο ο κ. Γιουνκέρ έδωσε συνέντευξη. Εκτιμά, επίσης, ότι η Αθήνα έχει παρεξηγήσει τις προσπάθειες που κάνει για να αποτραπεί ένα Grexit.

Εν τω μεταξύ, πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν χθες αμφιβολίες κατά πόσον έχει κάποια χρησιμότητα η Σύνοδος Κορυφής. «Δεν βρίσκω πως είναι πολύ εποικοδομητικό να συγκληθεί μια Σύνοδος Κορυφής η οποία μπορεί να μην είναι δυνατόν να προετοιμασθεί αν δεν υπάρξει απόφαση αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Αυστριακός Χανς – Γεργκ Σέλινγκ. Ο κ. Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «μια Σύνοδος Κορυφής χρειάζεται προετοιμασία και υπάρχει ακόμη δουλειά μπροστά μας». Ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε, τέλος, δύσπιστος ακόμη και για τη χρησιμότητα του Eurogroup, λίγες ημέρες έπειτα από αυτό της Πέμπτης, που απέβη άκαρπο.

Η δήλωση Τουσκ

«Η κατάσταση για την Ελλάδα γίνεται κρίσιμη. Το παρόν πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας λήγει σε 11 ημέρες. Τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων δεν οδήγησαν στον αναγκαίο συμβιβασμό. Το χθεσινό Eurogroup δεν μας έβγαλε από το αδιέξοδο. Το παιχνίδι τού ποιος θα υποχωρήσει πρώτος (game of chicken) πρέπει να τελειώσει και το ίδιο ισχύει και για το παιχνίδι των ευθυνών, επειδή αυτή η κατάσταση δεν είναι παιχνίδι και δεν υπάρχει χρόνος για οποιαδήποτε παιχνίδια. Είναι πραγματικότητα, με πραγματικές πιθανές επιπτώσεις, πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό συγκάλεσα τη Σύνοδο Κορυφής, τη Δευτέρα το βράδυ. Ο σκοπός της Συνόδου είναι να σιγουρευτούμε ότι όλοι καταλαβαίνουμε τις θέσεις των άλλων και τις επιπτώσεις των αποφάσεών μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια μαγική λύση στο επίπεδο των ηγετών. Η Σύνοδος δεν θα είναι το τελικό βήμα. Δεν θα γίνουν τεχνικές διαπραγματεύσεις. Αυτό παραμένει δουλειά των υπουργών Οικονομικών. Πλησιάζουμε το σημείο, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας, κατ’ εμέ, καλής προσφοράς συνεχιζόμενης υποστήριξης ή να χρεοκοπήσει. Στο τέλος της ημέρας αυτό είναι και πρέπει να είναι μια ελληνική απόφαση και μια ελληνική ευθύνη. Υπάρχει ακόμη χρόνος, αλλά μόνο λίγες ημέρες. Ας τις χρησιμοποιήσουμε με σοφία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή