Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) καταστάσεις σε ηλεκτρονικό αρχείο, με στοιχεία που αφορούν τα δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή/και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ (ΠΟΛ. 1122/15.6.2015).

• Η παροχή των παραπάνω στοιχείων αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα που είναι είτε φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος είτε φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής με ΑΦΜ στην Ελλάδα και όχι τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.

• Τα στοιχεία λαμβάνονται αποκλειστικά από καταθετικούς λογαριασμούς (ταμιευτήριο, όψεως, προθεσμίας κ.λπ.) καθώς και λογαριασμούς πληρωμών, ο καθένας από τους οποίους εμφανίζει είτε ετήσιο σύνολο καθαρών χρεώσεων είτε ετήσιο σύνολο καθαρών πιστώσεων μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι δεν αθροίζεται το ποσό των χρεώσεων και πιστώσεων μαζί (όπως ίσχυε στο παρελθόν) προκειμένου κάποιος λογαριασμός που υπερβαίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο το όριο των 100.000 ευρώ να είναι επιλέξιμος για αποστολή των παραπάνω στοιχείων πληροφοριακού χαρακτήρα, αλλά θα πρέπει ένα από τα δύο ως άνω αναφερόμενα ποσά (χρεώσεις, πιστώσεις) να ξεπερνάει το παραπάνω όριο.

• Από 1.1.2014, οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων («πόθεν έσχες») κατοίκων εξωτερικού εφαρμόζονται μόνο για όσους αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα. Επιπλέον, δεν προσμετρούνται οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα αν αποδεικνύεται πως το τίμημα της απόκτησης καταβλήθηκε στην αλλοδαπή.

• Οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης (τεκμήρια) φυσικών προσώπων που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην αλλοδαπή δεν έχουν εφαρμογή από 1ης/1/2014.

• Από το φορολογικό έτος 2014 και εφ’ εξής οι κάτοικοι εξωτερικού που αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν δικαιολογητικά στη ΔΟΥ (πιστοποιητικά φορολογικής κατοικίας κ.λπ.) όπου υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κάτοικοι αλλοδαπής, προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι όντως κάτοικοι εξωτερικού.

• Φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής (ακόμα και αν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα) απαλλάσσονται από τη φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση επιχειρήσεων, μετοχών και κάθε είδους χρεογράφων που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, εφόσον είναι κάτοικοι χώρας με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας και με την προϋπόθεση ότι κατέχουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη φορολογική τους κατοικία. Διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω πρόσωπα δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης ελληνικού ΑΦΜ ούτε υποβολής μηδενικής δήλωσης από την αιτία αυτή.

• Η διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) που κυρώθηκε με νόμο το 2014 ορίζει ότι «κάτοικος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θεωρείται ένα φυσικό πρόσωπο που έχει τη διαμονή του στα ΗΑΕ και την υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα Ελληνες υπήκοοι μόνιμα εγκαταστημένοι στα ΗΑΕ να φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους, συμπεριλαμβανομένου και του εισοδήματος που προέρχεται από τα ΗΑΕ αν δεν έχουν την υπηκοότητα των ΗΑΕ.

• Απαλλάσσεται της φορολογίας η υπεραξία που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη μεταβίβαση μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά εφόσον αυτοί αποκτήθηκαν πριν από την 1.1.2009, ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής του πωλητή στο κεφάλαιο της εταιρείας. Ομως, για εισηγμένες μετοχές που αποκτήθηκαν μετά την 1.1.2009 η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας παρέχεται μόνο όταν ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό μικρότερο από 0,5%. Το εισόδημα από την υπεραξία συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση φόρου εισοδήματος του φυσικού προσώπου.

• Αποτελούν δαπάνη απόκτησης περιουσιακών στοιχείων τα δάνεια που χορηγούνται από φυσικά πρόσωπα σε οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα και για οποιονδήποτε λόγο. Επομένως, στις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων («πόθεν έσχες») εμπίπτουν και τα δάνεια και χρηματικές διευκολύνσεις που χορηγούν εταίροι, μέλη ή μέτοχοι στις εταιρείες που συμμετέχουν.

Ποσό των αποδείξεων για το 2014

• Μειώθηκε για το 2014 το ποσό των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν οι μισθωτοί (καθώς και όσοι φορολογούνται ως μισθωτοί, όπως τα μέλη Δ.Σ. ανωνύμων εταιρειών) από 25% σε 10% επί του φορολογητέου εισοδήματος. Δεν απαιτείται, πάντως, να προσκομίζονται αποδείξεις συνολικής αξίας πάνω από 10.500 ευρώ. Οι αποδείξεις αφορούν όμως μόνο τις κατηγορίες δαπανών που προβλέπει Υπουργική Απόφαση (ΠΟΛ. 1070/2014). Εφόσον δεν συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που δεν προσκομίσθηκαν.

• Προκειμένου να μην επιβαρύνεται με ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών προς επαγγελματικά πλοία, ο πάροχος της υπηρεσίας θα πρέπει να έχει στην κατοχή του τη βεβαίωση του πλοιάρχου ή του κυβερνήτη από την οποία να προκύπτει ο επαγγελματικός προορισμός του πλοίου και ότι διενεργεί πράγματι πλόες ανοικτής θαλάσσης. Εφόσον πρόκειται για επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πρόκειται για πλοίο αναψυχής του ν. 2743/99 ή του ν. 4256/14.  

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή