Στη δίνη της αβεβαιότητας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη ανάσα στην καθημαγμένη χρηματιστηριακή αγορά πρόσφερε την Παρασκευή η έκτακτη απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, λόγω του νέου κύματος εκροών καταθέσεων που εκδηλώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Ιουνίου.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης την Παρασκευή πραγματοποίησε σημαντικό ενδοσυνεδριακό άλμα πάνω από 2,4% και προσέγγισε τις 700 μονάδες, περίπου, 60 λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες μετά το σφυροκόπημα που δέχτηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις αντέδρασαν την Παρασκευή. Βέβαια, όπως εξηγούν αναλυτές χρηματιστηριακών γραφείων, η αντίδραση είχε τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς η αγορά διψάει για συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα. Η πολύμηνη πτώση έχει καταστήσει το χρηματιστήριο έρμαιο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που πιθανότατα να ανασχεδιάζουν τις κινήσεις τους ενόψει των ραγδαίων εξελίξεων. Οπως εξηγούν οι ίδιοι αναλυτές, σε περίπτωση μη συμφωνίας τη Δευτέρα, η πτώση της αγοράς θα είναι απροσδιόριστη.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρές απώλειες 4,68% του Γενικού Δείκτη ενισχύοντας το αρνητικό κλείσιμο (-5,92%) της Παρασκευής 12 Ιουνίου. Οι ισχυρές πιέσεις με επίκεντρο τις τράπεζες είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της Πειραιώς να κατρακυλήσει στα 0,361 ευρώ (-12,17%). Επίσης η μετοχή της Alpha Bank υπέστη απώλειες 9,03% και διαμορφώθηκε στα 0,262 ευρώ, η μετοχή της Eurobank έχασε 6,87% και έκλεισε στα 0,122 ευρώ και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πιέσθηκε σημαντικά και διολίσθησε στα 0,990 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 5,71%.

Ακόμη μία πτωτική συνεδρίαση ακολούθησε την περασμένη Τρίτη. Ο βασικός δείκτης βυθίστηκε 4,77% και διαμορφώθηκε στις 703,05 μονάδες. Ο τζίρος ενισχύθηκε και προσέγγισε τα 108 εκατ. ευρώ. Πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο των ξένων και εγχωρίων funds, σειρά πήραν και οι εμποροβιομηχανικές εισηγμένες. Μέχρι και σήμερα οι συγκεκριμένες μετοχές έδειχναν μια σχετική ανθεκτικότητα, αλλά είναι πασιφανές ότι οι ξένοι όσο πλησιάζουμε στη συμφωνία ή στη ρήξη της Ελλάδας με τους δανειστές, θέλουν να μειώνουν το ποσοστό έκθεσή τους στην εγχώρια αγορά. Ετσι, διευρυμένες απώλειες εμφάνισαν οι τίτλοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (-8,60%), της Motor Oil (-8,52%), της ΕΥΔΑΠ (-7,36%) και των Ελληνικών Πετρελαίων (-6,05%).

Την Τετάρτη κατεγράφη η τέταρτη συνεχής πτωτική συνεδρίαση, Το χρηματιστήριο βρέθηκε σε νέο χαμηλό έτους (680,88 μονάδες) που θυμίζουν επίπεδα Σεπτεμβρίου 2012. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 3,15%. Μέσα στις τέσσερις συνεδριάσεις η αγορά υποχώρησε 17,29% και η χαμένη κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις λόγω της ανόδου των τραπεζικών μετοχών. Η Eurobank σημείωσε κέρδη 6,25% και διαμορφώθηκε στα 0,119 ευρώ. Η Πειραιώς ενισχύθηκε 3,12% και έφθασε τα 0,331 ευρώ και η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε ημερήσια άνοδο 0,99% και έκλεισε στα 0,915 ευρώ.

Το χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι πάντως γεγονός ότι σε όλες τις ετήσιες συνελεύσεις των εισηγμένων, που ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα, οι διοικήσεις περισσότερο κάνουν μαθήματα ψυχοθεραπείας προς τους μετόχους τους παρά αναφέρονται σε προσεχή επενδυτικά σχέδια. Η οικονομική ζωή της χώρας έχει «παγώσει» και όλοι περιμένουν την απόφαση της Δευτέρας στις Βρυξέλλες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή