«Παράθυρο» συμφωνίας με σκληρά μέτρα

«Παράθυρο» συμφωνίας με σκληρά μέτρα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα διήμερο κρίσιμων διαβουλεύσεων «γέννησαν» οι χθεσινές εργώδεις συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, καθώς οι οριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και η ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους παραπέμπονται στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Οι διαπραγματεύσεις, όπως όλα δείχνουν, οδηγούν σε μία παράταση του τρέχοντος προγράμματος κατά μερικούς μήνες, με τη συζήτηση για το χρέος να μετατίθεται σε δεύτερο χρόνο. Εφόσον προκύψει συμφωνία, τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ότι η κυβέρνηση διεκδικεί συνολική και βιώσιμη λύση και ότι οι προτάσεις που κατέθεσε προστατεύουν μισθούς, συντάξεις και τη λαϊκή οικογένεια, ενώ τα βάρη θα τα επωμισθούν αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να τα επωμισθούν. Πρόσθεσε, δε, ότι «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των Ευρωπαίων».

Η στροφή της ελληνικής κυβέρνησης και η προσαρμογή στις απαιτήσεις των δανειστών εν πολλοίς οφείλεται στην ανάγκη να βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθεί το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, αλλά και να συμπληρωθούν τα χρήματα για την καταβολή συντάξεων τις επόμενες ημέρες. Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, σήμερα και αύριο, θα είναι εξαιρετικά έντονες, ενώ η πίεση προς την Αθήνα ασφυκτική, καθώς η ελληνική πρόταση «δεν έχει όλα τα μέτρα που περιμέναμε», όπως δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και νέες προτάσεις. Στις Βρυξέλλες αναμένεται να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σήμερα και αύριο, εκ μέρους της κυβέρνησης, οι κ. Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος, όπως και ο κ. Γ. Χουλιαράκης.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί αρχηγοί κρατών, ανάμεσά τους ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μαρκ Ρούτε, τόνισαν ότι θα πρέπει μέχρι την Πέμπτη να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, ενώ, ακόμα και «σκληρές» σε προηγούμενες συνόδους χώρες, όπως Φινλανδία και Βέλγιο, υποστήριξαν ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι «αποφύγαμε το χειρότερο σενάριο, το οποίο θα ήταν χαοτικό» και πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών έδειξαν ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι προσηλωμένα στην εξεύρεση λύσης». Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας, καθώς, όπως είπε, «οι προτάσεις είναι ένα μεγάλο βήμα της ελληνικής πλευράς στην κατεύθυνση ικανοποίησης των προσδοκιών την εταίρων». Ομως, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα ευελπιστούσε σε μια δήλωση έστω για το θέμα του χρέους, ο κ. Γιουνκέρ ήταν ξεκάθαρος ότι «δεν είναι η στιγμή τώρα για τέτοια συζήτηση». Παραδέχθηκε, δε, ότι ορισμένα από τα ελληνικά μέτρα μπορεί να έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, αλλά τόνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να χορηγήσει 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έως το 2030, ενώ το πρώτο 1 δισ. μπορεί να εκταμιευθεί ακόμα και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αναφορικά με το χρέος, στην ίδια γραμμή κινήθηκαν τόσο η Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «το χρέος είναι βιώσιμο, μπορεί να αποπληρωθεί και δεν μιλάμε για το θέμα αυτό τώρα», όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, που τόνισε ότι «χρέος και επέκταση του προγράμματος θα περάσουν σε δεύτερη φάση».

Την επιτακτική ανάγκη επίτευξης συμφωνίας τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε στον κ. Τσίπρα στη μεταξύ τους συνάντηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, για να προσθέσει ότι θα πρέπει γρήγορα να κλείσει συμφωνία για να μη δημιουργηθεί κάποιο θέμα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή