Στα λύκεια οι βαθμοί των πανελλαδικών

Στα λύκεια οι βαθμοί των πανελλαδικών

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος δικαιούται να βρεθεί, μαζί με τους αριστούχους των πανελλαδικών εξετάσεων, στο πλάνο της εορταστικής τους φωτογραφίας; Οι καθηγητές του φροντιστηρίου τους ή εκείνοι του σχολείου τους; Ενας μηχανισμός δημοσίων σχέσεων κινητοποιείται τούτες τις ημέρες γύρω από τις επιτυχίες των αριστούχων μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ιδιοκτήτες, υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων, γραμματείς ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων είναι σε ετοιμότητα για να συγκεντρώσουν φωτογραφίες των υποψηφίων, τα τηλέφωνά τους, τους βαθμούς τους, τη σχολή στην οποία πέτυχαν και να τα προσφέρουν στα ΜΜΕ προς προβολή και διαφήμιση του δικού τους έργου.

Ειδικότερα, η αγωνία των βαθμών τελειώνει για τους υποψηφίους των Γενικών και της ομάδας Β΄ των Επαγγελματικών Λυκείων, που διεκδικούν μία θέση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι βαθμοί τους θα αναρτηθούν στα λύκεια μετά τη 1 μ.μ. Οι υποψήφιοι θα μπορούν επίσης, μετά τη 1 μ.μ., να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Εκτιμήσεις για βάσεις

Αντίστοιχα, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑ.Λ. Α΄ (που διεκδικούν μία θέση μόνο στα ΤΕΙ) θα αναρτηθούν την Πέμπτη περί τη 1 μ.μ. στα ΕΠΑ.Λ., ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Συνολικά, περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών μετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις διεκδικώντας μία από τις 68.345 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι τελευταίες πληροφορίες από τα στοιχεία των βαθμολογιών αναφέρουν ότι η πανωλεθρία δεν περιορίστηκε στα Μαθηματικά και στη Φυσικής κατεύθυνσης, η οποία αναμένεται να ρίξει στα επίπεδα του 2013 τις βάσεις εισαγωγής των σχολών θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Επίσης, χειρότερες των αρχικών εκτιμήσεων είναι και οι επιδόσεις στα Αρχαία κατεύθυνσης, γεγονός που επηρεάζει πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου (φιλολογίες, νομικές, παιδαγωγικά). Επιπλέον, για τις ιατρικές σχολές τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) ήταν πιο δύσκολα από πέρυσι, όχι όμως και για τους άριστα προετοιμασμένους που διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Πάντως, σε συνδυασμό με τα δυσκολότερα θέματα σε Φυσική και Μαθηματικά κατεύθυνσης, η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να επιστρέφει γύρω από τις 19.000 μόρια.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των βάσεων εισαγωγής είναι το πεδίον… δόξης λαμπρόν, στο οποίο διαπρέπει η «βιομηχανία των πανελλαδικών εξετάσεων» έως τα τέλη Αυγούστου, όταν και θα ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα. Εως τότε, και ιδίως τούτες τις ημέρες, τα φώτα στρέφονται και στην προσπάθεια των υποψηφίων που κουράστηκαν και κόπιασαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα ήλθε η ώρα να χαρούν για την επιτυχία τους, και κυρίως των αρίστων.

Εμπόριο επιτυχίας

Ετσι, τα φροντιστήρια θριαμβολογούν για τις επιτυχίες των μαθητών τους, ενώ το ίδιο επιλέγουν να κάνουν και ιδιωτικά σχολεία. Ολοι στον αγώνα για προβολή και δημοσιότητα του έργου τους, το οποίο σαφώς είναι σημαντικό. Και αυτό διότι η λυκειακή βαθμίδα έχει μετατραπεί σε προθάλαμο των ΑΕΙ και η δημόσια εκπαίδευση δεν μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου οι τελειόφοιτοι λυκείου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό για μία θέση στις περιζήτητες σχολές.

Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, μόλις ο ένας στους δέκα υποψηφίους εισάγεται στη σχολή της πρώτης του προτίμησης. Οι υπόλοιποι όχι, ακόμη κι εάν έχουν αριστεύσει!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή