Ικαρία: Slow living και ικαριώτικος

Ικαρία: Slow living και ικαριώτικος

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιδιαίτερο νησί του Αιγαίου προστέθηκε τα τελευταία χρόνια στους κορυφαίους προορισμούς στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Οι ήρεμοι ρυθμοί, τα ξακουστά ικαριώτικα πανηγύρια, οι παραλίες και το καλό φαγητό είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει κανείς να το επισκεφτεί.

Υπάρχει καλύτερη ξεκούραση της ψυχής από αυτήν που προσφέρει η διασκέδαση; Αυτό σκέφτονται τα τελευταία χρόνια χιλιάδες Ελληνες ταξιδιώτες που παίρνουν το καράβι και τον μακρύ δρόμο που οδηγεί στην Ικαρία. Το νησί, που στιγματίστηκε τόσο πολύ ως τόπος εξορίας, εσχάτως αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός.

Μεγάλο ρόλο έχουν παίξει τα ικαριώτικα πανηγύρια: αυτοσχέδια γλέντια, οργανωμένα σε τοπικό επίπεδο από τους κατοίκους, συνήθως με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για να φτιαχτούν δρόμοι, να εξοπλιστούν κέντρα υγείας κ.λπ. Με δικό τους κρασί, ντόπιο κατσίκι και βιολί, τα πανηγύρια κρατάνε μέχρι το πρωί, όταν όλοι πια οι επισκέπτες του νησιού έχουν μάθει να λικνίζονται στους ρυθμούς του ικαριώτικου.

Αλλά η Ικαρία δεν είναι μόνο τα πανηγύρια. Είναι και οι απέραντες παραλίες, το πράσινο, τα ορεινά της, η ποικιλομορφία των χωριών της. Και είναι ακόμα η νοοτροπία και η φιλοσοφία ζωής των κατοίκων. Είναι αυτό που ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ονομάσει «slow living» και «well being» ή, αλλιώς, το μυστικό μακροζωίας των Ικαριωτών, που ένα σωρό έρευνες έχουν δείξει ότι έχουν μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Ποιο είναι αυτό το μυστικό; Αγνά, ντόπια προϊόντα στη διατροφή, συλλογική ζωή, ψυχραιμία στις δυσκολίες και σοβαρή αλλά χαλαρή στάση ζωής. Ακόμη και τώρα, μετά από περίπου 15 χρόνια έντονης τουριστικής ανάπτυξης, αυτό βλέπουν οι ταξιδιώτες (όσοι θέλουν να το δουν) και επιστρέφουν ξανά και ξανά στο νησί.

Μετάβαση

Με πτήση της Olympic Air (T/801-801.0101, www.olympicair.com) καθημερινά. Η πτήση διαρκεί 45 λεπτά και οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά με την εταιρεία Hellenic Seaways (T/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr). Για το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου κάθε Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ενώ για το λιμάνι του Ευδήλου κάθε μέρα. Για τον Αγιο Κήρυκο το ταξίδι διαρκεί περίπου 11 ώρες, ενώ για τον Εύδηλο περίπου 7½ ώρες. Οι τιμές και για τους δύο προορισμούς είναι 35 ευρώ ανά ενήλικο και 70 ευρώ για αυτοκίνητο – απλή μετάβαση. Υπάρχουν και περιορισμένα εισιτήρια σε προσφορά, στην τιμή των 19 ευρώ.

Διαμονή

Μπαλκόνι Studios (Κάμπος, στο δρόμο προς Φραντάτο, Τ/22750-31.604). Με θέα την παραλία του Κάμπου, τα ήσυχα στούντιο είναι δροσερά και ευρύχωρα. Κάθε δωμάτιο έχει κήπο με γκαζόν και αιώρα. Από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Cusco Studios (Κάμπος, Τ/22750-31.381, www.ikariautopia.com). Σπιτικό πρωινό με ντόπια προϊόντα, παραδοσιακή ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα στη θάλασσα. Από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Karras Star (Αυλάκι, Τ/22750-71.024, www.karrasstarhotel.gr). Οικογενειακό ξενοδοχείο, ανάμεσα στον Κάμπο και τη Μεσακτή. Διαθέτει πισίνα και παιδική χαρά. Από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Πύργος (Αγιος Κήρυκος, Τ/22750-22.105, www.pyrgos-ikaria.com). Εννιά μοναδικές πέτρινες βίλες, με παραδοσιακή ατμόσφαιρα, ξύλινα δοκάρια στην οροφή και κρεβάτια με αφράτα στρώματα. Από 100 ευρώ για 2 άτομα.

Η Κοιμητέ (Αρμενιστής, Τ/22750-71.545, www.ikariarooms.gr). Χτισμένα πάνω στο κύμα και με μοντέρνα διακόσμηση, τα μικρά διαμερίσματα είναι ιδανικά για ζευγάρια, ενώ οι διώροφες μεζονέτες μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 6 άτομα. Από 60 ευρώ για 2 άτομα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Αννα (πάνω από την παραλία Να, Τ/22750-71.489). Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στη δροσερή αυλή. Δοκιμάστε, αν βρείτε, φαγκρί, συναγρίδα αλλά και την ντόπια καθουρόπιτα με ντομάτα, κρεμμύδι, πιπεριά και καθούρα, που είναι λευκό κατσικίσιο τυρί.

Αρόδου (Ξυλοσύρτης, 5 χλμ. από τον Αγιο Κήρυκο, Τ/22750-22.700). Σε μια καταπράσινη αυλή με ονειρεμένη θέα (την Πάτμο, τη Σάμο και πιο μακριά τη… Νάξο) θα απολαύσετε εκλεκτή ικαριώτικη -και όχι μόνο- κουζίνα από τα χεράκια της Ελευθερίας. Δικά της και τα πιταράκια, τα τυροπιτάκια με ντόπιο τυρί, οι κολοκυθοκεφτέδες και άλλοι μεζέδες. Επίσης ψαράκια και μεγάλη ποικιλία στα ψητά στη σχάρα.     

Ηλιοβασίλεμα (Ξυλοσύρτης, Τ/22750-24.025). Μπαλκόνι με μοναδική θέα το γαλάζιο του Αιγαίου. Παραδοσιακά, νοστιμότατα πιάτα διά χειρός της κυρίας Ειρήνης: πιτάκια διάφορα και καλοψημένα κρέατα. Ολα σπιτικά και προσεγμένα.  

Πλάτανος (Αγιος Δημήτριος, Τ/22750-41.395). Ο,τι και να διαλέξετε θα είναι καλοφτιαγμένο και πεντανόστιμο. Η μαγείρισσα στην κουζίνα δημιουργεί με μεράκι και αυτό φαίνεται και στο τραπέζι. Χειροποίητα πρώτα, όπως μελιτζανοσαλάτα, κοπανιστή, μπουρεκάκια με χόρτα και για κυρίως χταποδάκι με φάβα, χοιρινό με σάλτσα κρασιού και πολλά ακόμη.

Φιλίτσα (Καρυδιές Ραχών, Τ/22750-41.696). Παραδοσιακή κουζίνα και ντόπιες πρώτες ύλες. Δοκιμάστε τις πίτες, το κατσικάκι με χόρτα, το σουφικό (μοιάζει με μπριάμ) αλλά και γιουβετσάκι ή κόκορα με ζυμαρικά.

Ο Κελάρης (Γιαλισκάρι, Τ/22750-71.227). Βρίσκεται πάνω από το καρνάγιο, εκτός των πολυσύχναστων τουριστικών διαδρομών. Από τη δεκαετία του ’60 σερβίρει φρέσκο ψάρι από ντόπιους ψαράδες. Ευκαιρία να γευτείτε μπαλά, μελανούρι και φαγκρί.

Στα πέριξ (Ακαμάτρα, Τ/22750-31.056). Με παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μικρό κατάλογο και μουσικές βραδιές, είναι ιδανικό για να πιείτε τσίπουρα και να τσιμπήσετε μεζέδες όπως γαρίδες ψητές, ταραμοσαλάτα αλλά και καπνιστή χοιρινή μπριζόλα ή τηγανιά.

Φιλότι (Αγιος Κήρυκος, Τ/22750-23.088) Ορκίζονται στο όνομά της όσοι έχουν δοκιμάσει την πίτσα Φιλότι. Αφράτη και γεμάτη, θα σας κάνει να έρθετε και δεύτερη φορά, σ’ όποιο σημείο του νησιού κι αν μένετε.

Καφές / Ποτό / Διασκέδαση

Καφενείο στου Τσάρου (Αρέθουσα, Τ/22750-61.375). Τραπεζάκια κάτω από τη σκιά των δέντρων, μεζεδάκια, ντόπιο κρασί, αλλά και καφές και κουβέντα. Ανοιχτά όλη μέρα, όλο το χρόνο.

Καφενείο Καζίνο (Αγιος Κήρυκος, Τ/22750-23.290). Η ιστορία λέει ότι το συγκεκριμένο καφενείο σερβίρει καφέδες, πορτοκαλάδες και χειροποίητα γλυκά από το 1830. Επισκεφθείτε το τόσο για την ατμόσφαιρά του όσο και για το ρυζόγαλο και τα γλυκά ταψιού.

Carte Postale Café Bar (Αρμενιστής, Τ/22750-71.031). Πάνω ακριβώς από την παραλία του Αρμενιστή, θα γίνει το στέκι σας, αφού σερβίρει καλοφτιαγμένο καφέ, κλαμπ σάντουιτς, σαλάτες και tapas, αλλά και κοκτέιλ και ποτά μέχρι αργά το βράδυ.

Παραλίες

Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού βρίσκονται οι πιο ωραίες και άρα πιο πολυσύχναστες παραλίες. Οδηγώντας από τον Εύδηλο προς τον Να, θα συναντήσετε τον Κάμπο, που αρκετά συχνά έχει μεγάλα κύματα, τη Μεσακτή, τον Αρμενιστή και την παραλία του Να. Στη νότια πλευρά, κοντά στον Αγιο Κήρυκο και στο χωριό Θέρμα θα βρείτε επίσης πολλές ωραίες παραλίες, ενώ μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στα εξωτικά νερά των Σεϋχελλών, επίσης στη νότια πλευρά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή