«Καζάνι που βράζει» η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

«Καζάνι που βράζει» η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ατμόσφαιρα κομματικών αρρυθμιών, επειγόντων κοινοβουλευτικών διαδικασιών και σχεδιασμών για κάθε ενδεχόμενο, αρχίζει ένα δραματικό πενθήμερο για τη χώρα, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέχρι την προσεχή Δευτέρα το αργότερο η συμφωνία με τους πιστωτές θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο προκειμένου να πληρωθεί το ΔΝΤ, αλλά σε περίπτωση που η κυβέρνηση έχει διαρροές και χάσει τη δεδηλωμένη, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

Ο χρονικός ορίζοντας της Δευτέρας επιβάλλεται και από το γεγονός ότι θα πρέπει να προλάβουν να εγκρίνουν τη συμφωνία και τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς πολλά κλείνουν στις 30 Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνει με βασικούς συνεργάτες του το βασικό επικοινωνιακό, κοινοβουλευτικό και πολιτικό πλαίσιο για να επικρατήσει η πολιτική του, καθώς γνωρίζει ότι υπάρχει η απειλή της καταψήφισης. Αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ενώ είχε συνεργασία για την ακολουθητέα τακτική με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και τον γραμματέα της Κ.Ο. Χρήστο Μαντά. Πρώτος βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι η ΕΚΤ να αυξήσει το ποσό των εντόκων γραμματίων, ώστε να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Δεύτερος στόχος είναι να έχει διαχειρίσιμες απώλειες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Για τον λόγο αυτό, μελετά ένα σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει ένα νέο πρόγραμμα για το εσωτερικό της χώρας, για να πείσει την Κ.Ο. να υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Επιφυλάξεις, διαφωνίες

Πολλές είναι οι επιφυλάξεις και οι διαφωνίες, που προς το παρόν είναι αδύνατο να καταμετρηθούν και υπό αυτό το πρίσμα συνιστούν ασύμμετρη απειλή, γιατί πέραν των τάσεων, είναι οι ατομικές συμπεριφορές που μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις, καθώς πολλοί συνδέουν τη στάση τους με το τι θα προβλέπει η συμφωνία για το θέμα του χρέους.

«Δεν θα γίνει Παπαδήμος»

Τον τόνο των προθέσεων και της τακτικής του πρωθυπουργού έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει Παπαδήμος γιατί έχει εκλεγεί με συγκεκριμένο κόμμα, με συγκεκριμένη εντολή και ως αποτέλεσμα των εκλογών σχημάτισε συγκεκριμένη πλειοψηφία». Απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας «να γίνει πρωθυπουργός παντός καιρού, να μείνει σε αυτή τη θέση σχηματίζοντας άλλες ετερόκλητες, πρόσκαιρες πλειοψηφίες», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα έχει τη στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών. Στο ίδιο πλαίσιο τοποθετήθηκε ο έτερος υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σημειώνοντας ότι αν η συμφωνία δεν ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα υπάρξει προσφυγή στον λαό.

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκαν ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος και άλλοι έξι δημοσίως, ο οποίος δήλωσε ότι «κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει στην κυβέρνηση ούτε ένας λαός να εκβιαστεί με κανένα ψευτοδίλημμα». Ο Δ. Στρατούλης εξέφρασε την ελπίδα ότι «η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές», αρνητικός είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ ερώτημα αποτελεί η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας διερωτήθηκε πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες οι βουλευτές για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους και πρόσθεσε ότι αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών, τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα.

Εντελώς αντίθετη με τη συμφωνία δήλωσε η βουλευτής Ελένη Σωτηρίου της ΚΟΕ, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση, δεν μπορούν να «καλλωπιστούν», δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν». Αρνητική στάση έχει και ο Δ. Κοδέλας, επίσης της ΚΟΕ, ενώ ο βουλευτής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος σημείωσε ότι δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική επιλογή. Είναι προφανές ότι αν όλοι αυτοί επιμείνουν στη θέση τους και προστεθούν λίγοι ακόμη, η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα επιβίωσης.

Η πρόεδρος της Βουλής

Μυστήριο φαίνεται πως επιθυμεί να καλλιεργηθεί όσον αφορά τη στάση της κατά την προσεχή ψηφοφορία έγκρισης της υπό διαμόρφωση συμφωνίας με τους θεσμούς η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Ζούμε στιγμές όπου επισπεύδεται μια ασφυξία και ένας εκβιασμός των λαών και των Κοινοβουλίων. Ζούμε περιόδους όπου αμφισβητείται η λαϊκή κυριαρχία και το δικαίωμα των λαών να αποφασίζουν για τη μοίρα τους, να αποφασίζουν για την πολιτική που θα ασκείται στο όνομά τους και υπέρ αυτών. Σε τέτοιες στιγμές, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό με το βλέμμα στο μέλλον, με πείσμα, με αισιοδοξία, αλλά  και με επίγνωση να έχουμε τον νου μας και στο παρελθόν και στις πρόσφατες εμπειρίες», είπε με την ευκαιρία συνάντησης που είχε με τον Κύπριο ομόλογό της Γ. Ομήρου. Και πρόσθεσε: «Η εμπειρία του κυπριακού Κοινοβουλίου και η αποτίμηση της εμπειρίας αυτής δύο χρόνια και κάποιους μήνες αργότερα αποτελεί πολύ χρήσιμο, πολύτιμο στοιχείο για τις αποφάσεις και για τις στάσεις που όλοι και όλες θα κληθούμε πολύ σύντομα να αναλάβουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή