Κινητή: προβληματισμός για το τίμημα των αδειών

Κινητή: προβληματισμός για το τίμημα των αδειών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμένη είναι η αγορά κινητής τηλεφωνίας σχετικά με το ποσό των 350 εκατ. ευρώ, που προϋπολογίζεται από την κυβέρνηση ως είσπραξη το 2016 από παραχώρηση αδειών συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας.

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γνωστοποιηθεί, παρά μόνον ότι προβλέπεται η παραχώρηση συχνοτήτων για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας τέταρτης και πέμπτης γενιάς (4G/5G).

Το θέμα έχει προβληματίσει τις εταιρείες κινητής, καθώς το προϋπολογισθέν μέγεθος θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. Επίσης παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, πριν βάλει αυτό το μέγεθος στο σχέδιο που απέστειλε στους πιστωτές της χώρας, δεν ρώτησε τον καθ’ ύλην αρμόδιο, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2016 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανανέωση των αδειών 3ης γενιάς που δημοπρατήθηκαν και απέκτησαν οι εταιρείες Vodafone και Wind Hellas το 2001. Ακόμη και αν η συγκεκριμένη ανανέωση συχνοτήτων συμπεριλάβει και την Cosmote, η άδεια της οποίας λήγει το 2021, το ποσό που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό. Η κυβέρνηση μπορεί να φέρει πιο μπροστά την ανανέωση της άδειας της θυγατρικής εταιρείας του ΟΤΕ, προκειμένου να εναρμονιστούν τα περιουσιακά στοιχεία των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Κάτι αντίστοιχο έχει ήδη συμβεί, κατά την ανανέωση των αδειών 2ης γενιάς που πραγματοποιήθηκε το 2011.

Στελέχη της αγοράς αναφέρονται ακόμη και στα 80 εκατ. ευρώ που χρωστούν Cosmote και Wind Hellas, από τη δημοπρασία του «Ψηφιακού Μερίσματος» που ολοκληρώθηκε πέρυσι. Οι τρεις εταιρείες έχουν καταβάλει ήδη τα 300 εκατ. ευρώ και πλέον μένουν μόλις 80 εκατ. ευρώ. Τέλος, η τρίτη εκδοχή που μπορεί να προσεγγίσει το προϋπολογισθέν μέγεθος είναι η απόδοση φάσματος συχνοτήτων στην περιοχή των 700 MHz. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το φάσμα των 700 MHz που κατέχεται από ΜΜΕ και το υπουργείο Αμυνας, θ’ απαιτήσει αρκετά χρόνια για να δημοπρατηθεί. Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν πάνω από 6 χρόνια για να καθαρίσει η μπάντα των 800 MHz.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή