Μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Κίνας σε πετρέλαιο η Ρωσία

Μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Κίνας σε πετρέλαιο η Ρωσία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έγινε τον Μάιο η μεγαλύτερη προμηθεύτρια της Κίνας σε πετρέλαιο, υπερσκελίζοντας τη Σαουδική Αραβία, καθώς εντείνεται η μάχη για την κατοχύρωση μεριδίων στην αγορά του δεύτερου μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, η Ρωσία εξήγαγε τον Μάιο 3,92 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πετρελαίου στην Κίνα. Η ποσότητα αντιστοιχεί σε 927 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, αύξηση κατά 20% σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι πωλήσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας προς την Κίνα υποχώρησαν κατά 42% σε σχέση με τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν σε 3,05 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Η κινεζική αγορά αποκτά κομβική σημασία για τους εξαγωγείς πετρελαίου, δεδομένου ότι η έκρηξη παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει επιτρέψει στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, να βασίζεται όλο και λιγότερο σε εισαγωγές. Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η Κίνα θα απορροφήσει περισσότερο από το 11% της παγκόσμιας ζήτησης το 2015. «Είναι σαφές σημάδι τού πόσο περιζήτητη είναι η Ασία αυτή την εποχή, με τις χώρες της Μέσης Ανατολής να πρέπει τώρα να ανταγωνιστούν παραγωγούς από άλλες περιοχές», σχολιάζει ο κ. Αμρίτα Σεν, επικεφαλής αναλυτής αγορών πετρελαίου της Energy Aspects, με έδρα το Λονδίνο. «Η Ρωσία στρέφεται σταδιακά προς την Ανατολή και οι διάφορες συμφωνίες που έχει κάνει η Rosneft με την Κίνα πιθανότατα σημαίνουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο κατευθύνεται μόνιμα προς την Κίνα», προσθέτει.

Η Ρωσία έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας για πρώτη φορά από το 2005, καθώς αναζητεί νέες αγορές μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση εξαιτίας της διαμάχης στην Ουκρανία. Το 2013, η OAO Rosneft συμφώνησε να προμηθεύσει την China National Petroleum Corp. με 365 εκατομμύρια τόνους στη διάρκεια των επόμενων 25 ετών, στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 270 δισ. δολαρίων. Την ίδια χρονιά, η Rosneft έκλεισε συμφωνία ύψους 85 δισ. δολαρίων με την China Petrochemical Corp. Η Ρωσία δεν είναι ο μόνος εξαγωγέας πετρελαίου που ξεπέρασε τη Σαουδική Αραβία τον Μάιο, αφού στη δεύτερη θέση αναρριχήθηκε η Αγκόλα με 3,26 εκατομμύρια τόνους, αύξηση κατά 14% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Η Σαουδική Αραβία έχασε την πρώτη θέση στην κινεζική αγορά για πρώτη φορά, ύστερα από 13 μήνες. «Αν θέλει η Σαουδική Αραβία να ξανακερδίσει την πρώτη θέση, θα πρέπει να αποδεχτεί το γιουάν για πληρωμές πετρελαίου αντί μόνο το δολάριο» όπως το αποδέχτηκε η Ρωσία, σχολιάζει ο κ. Γκόρντον Κουάν, αναλυτής της Nomura στο Χονγκ Κονγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή