Σύρος: Aρχοντικά, ρεμπέτικα και βουτιές

Σύρος: Aρχοντικά, ρεμπέτικα και βουτιές

5' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρίσκεται σε απόσταση λίγων ωρών από την Αθήνα, είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, έχει πολλές προσιτές και «εύκολες» παραλίες (με ρηχά νερά και άμμο), πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφέ. Παρ’ όλα αυτά, άλλα είναι τα δυνατά σημεία της Σύρου, που κάνουν τους Ελληνες επισκέπτες της να πηγαίνουν και, συνήθως, να επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Από τα αρχοντικά σπίτια στη συνοικία Βαπόρια στην Ερμούπολη μέχρι τα στενά ανηφορικά σοκάκια της Ανω Σύρου και την περίφημη Ντελαγκράτσια, η Σύρος είναι ένας τόπος γεμάτος μύθους. Οι ξένοι είναι δύσκολο να βρουν τέτοιου είδους πληροφορίες – δεν αναγράφονται στους ταξιδιωτικούς οδηγούς ούτε υπάρχουν στις ιστοσελίδες στο Ιντερνετ. Ούτε και θα τους συγκινήσουν το ίδιο. Αλλά αυτή είναι η μαγεία της Σύρου: υπόκωφη και ανεπαίσθητη, σχεδόν ψιθυριστή.

Και γιατί άραγε η Ερμούπολη έχει τόσο πολλά αρχοντικά, τόσο πολλά περίτεχνα εντυπωσιακά σπίτια; Μια απάντηση θα μπορούσε να δοθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο της πόλης (Γεωργίου Παπανδρέου 11, Ερμούπολη, Τ/22810-84.762). Εκεί περιγράφεται με λεπτομέρειες και μέσα από συναρπαστικά εκθέματα το πώς η Ερμούπολη από ένα σημαντικό λιμάνι στις αρχές του 19ου αιώνα μετατράπηκε σε μια πλήρως αστικοποιημένη πόλη με εκτεταμένη βιομηχανία στην αυγή του 20ού αιώνα. Η πλούσια αστική τάξη, λοιπόν, αυτής της περιόδου είναι που έχτισε τα εντυπωσιακά αρχοντικά τόσο στην Ερμούπολη όσο και σε άλλα σημεία του νησιού, τα οποία χρησιμοποιούσε ως θερινές κατοικίες (Ντελαγκράτσια, Παρακοπή, Επισκοπείο).

Στην Ανω Σύρο η ιστορία εκτυλίχθηκε εντελώς διαφορετικά. Δύο είναι τα σημεία όπου μπορεί κάποιος σήμερα να δει τα σημάδια του χρόνου: η Εκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων (Τ/22813-60.914) και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη (Τ/22813-60.914). Στην πρώτη συμπεραίνεται η δύσκολη ζωή των προσφύγων που ήρθαν εδώ, πολύ μετά τους Τούρκους, τους Καπουτσίνους μοναχούς, τους Βενετούς. Μικρασιάτες και Κυκλαδίτες ενσωματώθηκαν στον ντόπιο πληθυσμό αρμονικά και εμπλούτισαν την καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό και τις πρακτικές.

Στο δε Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη θα δείτε προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου ρεμπέτη, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη Σύρο όχι τόσο γιατί έζησε εδώ, αλλά περισσότερο γιατί τραγούδησε τις ομορφιές της.

Μετάβαση

Με πλοίο της Blue Star Ferries (T/18130, www.bluestarferries.gr) και της Hellenic Seaways (Τ/210-41.99.000, www.hellenicseaways.gr) καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 4 ώρες και οι τιμές για απλή μετάβαση είναι 29,50-31 ευρώ ανά ενήλικο και 72 ευρώ για αυτοκίνητο. Επίσης, με πτήση της Olympic Air (T/801-801.0101, www.olympicair.com) καθημερινά στις 06.50, πλην Παρασκευής. Η πτήση διαρκεί 45 λεπτά και οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.

Διαμονή

Αίθριον (Ι. Κοσμά 24, Ερμούπολη, Τ/22810-89.066, www.ethrion.gr). Πάνω σε παλιό κτίριο του 18ου αιώνα δημιουργήθηκε το ξενοδοχείο στο κέντρο της Ερμούπολης. Δίκλινα και διαμερίσματα με θέα. 60-70 ευρώ το δίκλινο.

Antouanetta’s Apartments (Ομήρου 40, Ερμούπολη, Τ/22810-89.123, www.antouanetta-apartments.gr). Ολη την αρχοντική ατμόσφαιρα της Ερμούπολης περικλείουν τα 7 διαμερίσματα, τα οποία στεγάζονται σε αναπαλαιωμένο κτίριο του 1860. Τα διαμερίσματα φιλοξενούν από 2 έως 5 άτομα. 70 ευρώ με πρωινό για 2 άτομα.

Ακταίον (Ακτή Πέτρου Ράλλη, Ερμούπολη, Τ/22810-81.701, www.aktaion-hotel.gr). Το επιβλητικό πέτρινο κτίριο του 1843 βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα και κρύβει μέσα του πολυτελή δωμάτια με ξύλινα πατώματα, αφράτα στρώματα και πολλές ανέσεις. 65-75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Ερμής (Πλατεία Κανάρη, Ερμούπολη, Τ/22810-83.011, www.hermes-syros.com). Στο πιο ήσυχο και όμορφο σημείο του λιμανιού, στην αριστερή πλευρά, το ιστορικό ξενοδοχείο διαθέτει κλασικά δωμάτια με φανταστική θέα. 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Reggina’s Apartments (Ομήρου και Θησέα, Φοίνικας, Τ/22810-43.837, www.regginasapartments.com). Σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα, το καλαίσθητο συγκρότημα προσφέρει στούντιο και μικρά και μεγάλα διαμερίσματα. Αψογη εξυπηρέτηση και προσιτές τιμές. Από 35 ευρώ το δίκλινο.

Villa Reggina (Δελφίνι, Τ/6974-415.035, www.villaregina.gr). Απλά και λιτά δωμάτια με το προνόμιο όμως της τοποθεσίας, αφού βρίσκονται πάνω από την παραλία Δελφίνι. Ιδανικά για ησυχία και απομόνωση – στο Δελφίνι οδηγεί ένας μικρός χωματόδρομος από το Κίνι. 35 ευρώ το δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Φαγητό

Πλακόστρωτο (Σαν Μιχάλη, Τ/6973-980.248). Στον σχεδόν έρημο οικισμό του Σαν Μιχάλη, ειδικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ο κόσμος αρχίζει να πληθαίνει και να κατευθύνεται στην ταβέρνα Πλακόστρωτο. Οι ιδιοκτήτες δεν επαναπαύθηκαν στην πανέμορφη θέα, αλλά σερβίρουν πολύ προσεγμένο φαγητό: από χοιρινό κρασάτο με μάραθο και κατσικάκι εξοχικό μέχρι λουκάνικο χωριάτικο Σύρου και μελιτζάνα με φέτα και ντομάτα.

Ταρσανάς (Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Ερμούπολη, Τ/22810-77.667). Λίγα μέτρα μπροστά βάφονται καράβια στα νέα τους χρώματα, έτοιμα να βουτηχτούν πάλι στα κύματα. Οπως υπονοεί και το όνομά του, βρίσκεται μέσα στο ζωντανό από εργασίες ναυπηγείο των πλοίων, απέναντι από το λιμάνι. Αλλά αυτό δεν είναι το καλύτερο. Το καλύτερο είναι οι γαρίδες σαγανάκι, οι «παντρεμένες» σαρδέλες και τα αχνιστά μύδια.

Της Φιλομήλας (Παραλιακός δρόμος Αζόλιμνου, Τ/22810-62.088). Με θέα τη θάλασσα, θα απολαύσετε το χταπόδι σχάρας και το καλαμαράκι, αλλά η ταβέρνα φημίζεται και για το λαχματζούν, το κεμπάπ και τους χειροποίητους μεζέδες.

50-50 (Καμάρα, Κάτω Είσοδος, Ανω Σύρος, Τ/22810-76.077). Με την Ερμούπολη στα πόδια σας, είναι το ιδανικό σημείο για να καθίσετε με τις ώρες πάνω από τσίπουρο και εκλεκτούς μεζέδες: συριανό λουκάνικο, γίγαντες τηγανητοί με σάλτσα ντομάτας, ψητή σαρδέλα και πολλά ακόμη.

Δυο τζιτζίκια στ’ αρμυρίκια (Παραλία Κίνι, Τ/22810-71.151). Πάνω στην παραλία και κάτω από τα αρμυρίκια, το μενού είναι απολαυστικά θαλασσινό: τραγανός γαύρος, καλαμαράκι αριστοτεχνικά τηγανισμένο και ψαριά της ημέρας.

Αερικό (Κλώνος και Κυπαρισσού Στεφάνου 7, Ερμούπολη, Τ/22810-80.445). Ψαρομεζεδοπωλείο με μεγάλη ποικιλία. Ιδιαίτερα μας άρεσε η επιλογή του ποτηριού ούζου ή τσίπουρου, το οποίο έρχεται συνοδεία μεζέδων σε πιατάκια, στη λογική των τσιπουράδικων του Βόλου.

Καφές / Ποτό / Παγωτό / Διασκέδαση

Kouchico (Εμμανουήλ Ροΐδη και Σουρή, Ερμούπολη, Τ/22813-00.880). Φτιάχνει ομολογουμένως τον καλύτερο εσπρέσο και καπουτσίνο στο νησί. Καθίστε στις λιγοστές θέσεις στον πεζόδρομο ή πάρτε καφέ στο χέρι και συνεχίστε τη βόλτα στη διπλανή πλατεία Μιαούλη.

Στα Βαπόρια (Αθανασίου Κρίνου 2, Βαπόρια, Ερμούπολη). Πάνω από την παραλία Αστέρια και με θέα στα πανέμορφα αρχοντικά, ενδείκνυται για καφέ όλες τις ώρες αλλά και για ποτό το βράδυ. Σερβίρει και φαγητό.

Ελιά (Χίου 32, Ερμούπολη, Τ/22810-76.301). Μπαρ, εστιατόριο αλλά και χώρος τέχνης. Βρίσκεται λίγο πάνω από την κεντρική πλατεία και συγκεντρώνει  τους «ανήσυχους» κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Daidadi Gelato (Πλατεία Παπάγου, Ερμούπολη, Τ/22810-85.953). Κοντά στο λιμάνι, ο «Ιταλός» της Σύρου είναι πλέον κάτι παραπάνω από θρύλος για το πεντανόστιμο παγωτό του.  

Maison de Μεζέ (Πιάτσα, Ανω Σύρος, Τ/22810-76.209.) Παραδοσιακά προϊόντα της Σύρου αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα στο κομψό μαγαζάκι, το οποίο διαθέτει και λίγα τραπέζια για τσίπουρο και μεζεδάκια. Αψογη εξυπηρέτηση και φιλική διάθεση.

Boheme del Mar (Ακτή Πέτρου Ράλλη 10, Ερμούπολη, Τ/22810-83.354). Σταθερή αξία στη νυχτερινή ζωή της Σύρου. Με εναλλακτικές μουσικές, πολύ κόσμο, από 20άρηδες μέχρι 50άρηδες, κέφι και ωράριο που κρατάει μέχρι νωρίς το πρωί.

Παραλίες

Κόμητος, Αγκαθωπές, Δελφίνι, Λωτός, Γαλησσάς, Φάμπρικα. Ολες οι παραλίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, έχουν ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Για τις βόρειες παραλίες Αετός, Λεία, Μαρμάρι, Γριά Σπηλιά και Γράμματα θα πάρετε καραβάκι από το Κίνι (πληροφορίες: Τ/6947-308.580).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή