Λαγκάρντ: «Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να στηριχθεί σε αύξηση φόρων»

Λαγκάρντ: «Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να στηριχθεί σε αύξηση φόρων»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας δεν μπορεί να οικοδομηθεί αποκλειστικά με αυξήσεις φόρων, δηλώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό «Challenges» επισημαίνοντας ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο.

«Το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας οδεύει κατευθείαν προς τον τοίχο και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Το 16% του ΑΕΠ πηγαίνει σε πληρωμές συντάξεων και ποσοστό μεγαλύτερο του 75% των δημοσίων δαπανών αφορά συντάξεις, μισθούς και κοινωνικές παροχές. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Οι ελληνικές αρχές το γνωρίζουν καλά μου το είχε πει προσωπικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, επισημαίνω ότι πρόθεση του ΔΝΤ δεν είναι να "αγγίξει" τις χαμηλές συντάξεις, αυτές θα πρέπει να προστατευθούν. Δεν σκοπεύουμε σε καμία περίπτωση να τις κόψουμε αυτό είναι προφανές», δηλώνει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί ένα Grexit και πως δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει κανενός είδους «έκρηξη» στην ευρωζώνη. Τέλος, προσθέτει ότι για την ανάκαμψη στην Ελλάδα απαιτούνται μεταρρυθμίσεις αλλά και βήματα από τους Ευρωπαίους πιστωτές που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ερώτηση σχετικά με τα όσα είχε δηλώσει ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ απαντά: «Οι προσβολές δεν συμβάλλουν στην πρόοδο των συνομιλιών και θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν έναν κοινό σκοπό, την οικονομική ανεξαρτησία και σταθερότητα της Ελλάδας. Ακούω όλα αυτά που λέγονται ότι το ΔΝΤ είναι απάνθρωπο αλλά αν ο οργανισμός έχει καταφέρει να επιλύσει κρίσεις εδώ και 70 χρόνια, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται σε κανόνες. Χωρίς κανόνες επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή