Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση από τη νέα πρόταση

Αιφνιδιασμός στην κυβέρνηση από τη νέα πρόταση

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πρόταση, την οποία απέστειλαν προς την Αθήνα χθες τα ξημερώματα οι θεσμοί, προκαθόρισαν το σκηνικό παρατεταμένης αγωνίας μέσα στο οποίο εξελίχθηκε η χθεσινή ημέρα.

Η πρόταση των εταίρων προς την Αθήνα, δεδομένων των ευνοϊκών σχολίων που είχε εισπράξει το προσχέδιο που παρουσίασε τη Δευτέρα η Αθήνα, αιφνιδίασε την κυβέρνηση. Η πρώτη αντίδραση στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ότι πρόκειται για «ένα πολύ κακό κείμενο, που μας πηγαίνει πίσω στη διαπραγμάτευση». Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, άσκησε σκληρή κριτική στη στάση των εταίρων, αφήνοντας υπονοούμενα για τα κίνητρα πίσω από τις κινήσεις τους. «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση, δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα». Την αντίδραση αυτή πυροδότησε η εκτίμηση πως οι εταίροι αποφάσισαν ουσιαστικά να αποσύρουν από το τραπέζι των συζητήσεων την ελληνική πρόταση και να επαναφέρουν, με ελάχιστες παραλλαγές, την πεντασέλιδη δική τους πρόταση. Η αντιπρότασή τους, μάλιστα, ήρθε ως αποτέλεσμα πολύωρων διαπραγματεύσεων που είχαν προηγηθεί στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και σε εκπροσώπους των θεσμών, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιτευχθούν συγκλίσεις, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, λίγες ώρες αργότερα, στις 2.30 μ.μ., άρχισε στις Βρυξέλλες η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, Μάριο Ντράγκι, Πιερ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ. Τον πρωθυπουργό συνέδραμαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Επί έξι ώρες

Ενα μεγάλο μέρος της διαπραγμάτευσης, η οποία διήρκεσε σχεδόν 6 ώρες, αναλώθηκε στην προσπάθεια να συμφωνηθεί ποια από τις δύο προτάσεις αποτελεί βάση συζήτησης, χωρίς, τελικά, να υπάρξει συμφωνία.

Ακολούθως, η συζήτηση πέρασε στο θέμα του ΦΠΑ και στην επιμονή των εταίρων για ένταξη της εστίασης στον συντελεστή 23%. Από ελληνικής πλευράς ζητήθηκαν ως αντάλλαγμα η εξαίρεση των συσκευασμένων τροφίμων από τον συντελεστή 23% και η διατήρηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ για τα νησιά. Οι εταίροι αρνήθηκαν. Από ελληνικής πλευράς, τότε, ετέθη ως αντιστάθμισμα το θέμα του χρέους. Και πάλι δόθηκε από την άλλη πλευρά αρνητική απάντηση, με την επισήμανση ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος θα γίνει αφού κλείσει η διαπραγμάτευση. Τελικά αποφασίσθηκε η συζήτηση να συνεχισθεί μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, με την Αθήνα να διαμηνύει ότι αδυνατεί να συμφωνήσει με την πρόταση στην οποία η άλλη πλευρά επιμένει. Της μεταμεσονύκτιας συνάντησης προηγήθηκε συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Τσίπρα, ενώ στις Βρυξέλλες βρισκόταν για την υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ και ο κ. Π. Καμμένος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης και ενώ γινόταν ανταλλαγή προτάσεων στις Βρυξέλλες, η Αθήνα, αντιδρώντας στις πιέσεις των εταίρων για «ολική επαναφορά» της αρχικής πρότασής τους, απέσυρε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πρόταση για αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή