Πανούσης: Ανοιγμα φακέλων το 2017

Πανούσης: Ανοιγμα φακέλων το 2017

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα σε δύο χρόνια 2.012 φακέλων πολιτικών προσώπων από τα αρχεία των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης. Πρόκειται για τους φακέλους που απέμειναν μετά τη μαζική καταστροφή των αρχείων αυτού του είδους από την Πολιτεία το 1989 και επρόκειτο να ανοιχθούν το 2029.

Τα αρχεία των Σωμάτων Ασφαλείας είναι σήμερα υπό καταγραφή και ταξινόμηση. Στα αρχεία αυτά βρίσκεται και μεγάλος αριθμός φακέλων πολιτικών προσώπων που είχαν βρεθεί σε προηγούμενες δεκαετίες στο στόχαστρο των Αρχών, συνήθως λόγω πολιτικών πεποιθήσεων. Μιλώντας χθες σε ημερίδα του ΚΕΜΕΑ με θέμα «Ιστορία, μνήμη και “ευαίσθητα” αρχεία των Σωμάτων Ασφαλείας στην Ελλάδα», ο κ. Πανούσης ανέφερε ότι ζήτησε το άνοιγμα των φακέλων το 2017 (θα γινόταν το 2009, κατόπιν όμως πήρε 20ετή παράταση). «Η εμπλοκή της Αστυνομίας στην πολιτική ζωή του τόπου και, τελικά, η πολιτική εργαλειοποίησή της από πολιτικούς μηχανισμούς συνιστά έναν διαχρονικό, ελληνικό και όχι μόνο, φαινόμενο», ανέφερε ο υπουργός. «Αυτή η πολιτική αστυνομία, η εκτροπή της Αστυνομίας, στο όνομα της προστασίας της κρατικής ασφάλειας του καθεστώτος, που αστυνομεύει τους κάθε είδους αντιφρονούντες και εν γένει πολιτικούς υπόπτους, διαχώρισε το κράτος από την κοινωνία μέσω του φόβου και υπεισήλθε στον ιστορικό χώρο ενοχοποιώντας πολιτικούς εχθρούς του καθεστώτος». Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε, είναι σημαντική σήμερα η προσέγγιση στο παρελθόν μέσω του ιστορικού αρχείου. «Αυτή τη στιγμή καλούμαστε να δώσουμε στην Αστυνομία έναν άλλο ρόλο, πλάι στον πολίτη», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή