Βαλαβάνη: 800 εκατ. ευρώ οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καπνού

Βαλαβάνη: 800 εκατ. ευρώ οι απώλειες εσόδων από το λαθρεμπόριο καπνού

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέχρι 800 εκατ. ευρώ είναι οι απώλειες εσόδων του ελληνικού Δημοσίου από το λαθρεμπόριο καπνού.

Αυτό υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στην απάντησή της προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρολιάκο, ο οποίος είχε καταθέσει ερώτηση για το λαθρεμπόριο καπνού. Η κ. Βαλαβάνη υπογράμμισε πως τα στοιχεία για το ύψος του λαθρεμπορίου σε διεθνές επίπεδο δεν είναι επιβεβαιωμένα. Εξήγησε ότι η λαθραία εισαγωγή ενός κοντέινερ –ένα κοντέινερ περιέχει εννέα εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες τσιγάρα– στερεί το κράτος από φορολογικά έσοδα 1,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε πως η Ελλάδα, που αποτελεί πύλη εισόδου λαθραίων τσιγάρων, επιβαρύνεται σημαντικά με το κόστος καταστροφής τους. Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν την καταστροφή χρεώνουν 300-400 ευρώ τον τόνο, καθώς οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές καταστροφής απαιτούν –και καλά κάνουν!– μεθόδους ιδιαίτερα φιλικές προς το περιβάλλον. Ετσι, «η καταστροφή των τσιγάρων μόνο για ένα κοντέινερ φτάνει σε κόστος τα 4.000-5.000 ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν τα έξοδα για τους ανθρώπους και τα μέσα των διωκτικών μηχανισμών που χρειάστηκαν για την κατάσχεσή τους».

Oπως σημείωσε η κ. Βαλαβάνη, «στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η ίδια η OLAF –το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης– διαπιστώνει ότι η φύση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων δυσκολεύει ιδιαίτερα από τη μια την εκτίμηση του όγκου και της ποσότητας των λαθραίων και από την άλλη την αποτίμηση της ετήσιας οικονομικής απώλειας από το παράνομο εμπόριο καπνικών για καθένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή