Σεμινάρια ιστορικής έρευνας στην Ερμούπολη

Σεμινάρια ιστορικής έρευνας στην Ερμούπολη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και 31 χρόνια, τα καλοκαίρια στην Ερμούπολη της Σύρου γίνονται, για λίγες ημέρες, διαφορετικές διακοπές. Επιστήμονες κάθε ηλικίας, ερευνητές κάθε κλάδου, μελετητές, κριτικοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι περνούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων μερικές μέρες που δεν κάνουν μόνο μπάνια. Συζητούν, αναζητούν, διερευνούν, προβληματίζονται για πολλά και διαφορετικά θέματα. Τα Σεμινάρια της Ερμούπολης, για τη διοργάνωση των οποίων μεριμνούν όλα αυτά τα χρόνια το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και τα ΓΑΚ ― Αρχεία Νομού Κυκλάδων στην Ερμούπολη, φέτος πραγματοποιούνται από τις 3 ώς τις 12 Ιουλίου.

Τα θέματα που θα συζητηθούν φέτος δηλώνουν το εύρος των ζητημάτων με τα οποία καταπιάνονται κάθε χρόνο όσοι συναντιούνται στη Σύρο. Και είναι τα εξής: «Πολιτισμικές τεχνολογίες και καθημερινές πρακτικές στη δεκαετία του ’60: κατανάλωση, κουλτούρα και κοινωνική αλλαγή» (3, 4/7)· «Φόβοι και ελπίδες στα νεότερα χρόνια. Εκφραση, υποδοχή, διάψευση, επιβεβαίωση» (5, 6/7)· «Ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες.

Σκαρφαλώνοντας σε τρένο εν κινήσει;» (6, 7/7)· «Οι εφημερίδες στην Ελληνική Επανάσταση. Πρωτοβουλία για μια συστηματική ευρετηρίαση» (8/7)· «Η αλυσίδα ανάπτυξης καινοτομιών: τα υποκείμενα, οι κύριες τάσεις και οι κινούσες δυνάμεις» (10, 11, 12/7).

Κάθε χρόνο οι ομάδες του κάθε κύκλου οργανώνονται από νωρίς, καταθέτουν το θέμα που επιθυμούν να προσεγγίσουν και ετοιμάζονται για τον Ιούλιο. Και κάθε τέτοια εποχή φτάνουν στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου των ΓΑΚ, στην κεντρική πλατεία της Ερμούπολης, στην πλατεία Μιαούλη, και συζητούν. Τα τελευταία χρόνια μερικές από τις συνεδρίες φιλοξενούνται επίσης και στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Μια άλλη όψη της Σύρου, μια άλλη πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή