ΔΝΤ: Η μη εξόφληση της δόσης στις 30 Ιουνίου, δεν συνιστά χρεοκοπία για την Ελλάδα

ΔΝΤ: Η μη εξόφληση της δόσης στις 30 Ιουνίου, δεν συνιστά χρεοκοπία για την Ελλάδα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρυ Ράις, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεωκοπία (default) αλλά θέτει την χώρα στο καθεστώς των "ληξιπρόθεσμων οφειλών", εν συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να επισέλθει στην ουσία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, αναφέροντας ωστόσο ότι καταβάλλονται νυχθημερόν επίπονες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τρείς θεσμοί (ΔΝΤ, Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και και Ευρωπαική Επιτροπή ) είναι ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι απόψεις των τριών θεσμών ταυτίζονται. Χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Υποστήριξε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδος με τους θεσμούς η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα προωθεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κάλεσε δε την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, εφόσον η χώρα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει τελεσίγραφα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (take or leave it). Ανέφερε τέλος ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας όμως μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή