Το Κομπάνι στο έλεος των τζιχαντιστών

Το Κομπάνι στο έλεος των τζιχαντιστών

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε μήνες μετά τη σημαντική νίκη των Κούρδων σε βάρος του ISIS, η απειλή επέστρεψε χθες στο Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 70 τραυματίστηκαν ύστερα από αιφνιδιαστική επίθεση των τζιχαντιστών στην κουρδική πόλη που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον Ιανουάριο, μετά την πεισματική αντίσταση των Κουρδικών Μονάδων Αυτοάμυνας (YPG) στην τετράμηνη ασφυκτική πολιορκία που υφίσταντο.

Σε συνδυασμό με μια παράλληλη αντεπίθεση των τζιχαντιστών εναντίον θέσεων του κυβερνητικού στρατού στη Χασάκα της βορειοανατολικής Συρίας, η εισβολή στο Κομπάνι σηματοδοτεί την προσπάθεια του ISIS να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ύστερα από τις σοβαρές ήττες που υπέστη το τελευταίο διάστημα κυρίως από τις κουρδικές πολιτοφυλακές και δευτερευόντως από τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν, επίσης, ότι η διπλή αντεπίθεση των τζιχαντιστών λειτουργεί ως αντιπερισπασμός, με βασικό στόχο να χαλαρώσει την πίεση που δέχεται το «Ισλαμικό Κράτος» στη Ράκα, οιονεί «πρωτεύουσα» του αυτόκλητου χαλιφάτου, καθώς οι δυνάμεις των Κούρδων έχουν φτάσει σε απόσταση μόλις 50 χλμ. από την πόλη και έχουν διακόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού των αντιπάλων τους.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των YPG, Ρεντούρ Ξελίλ, οι τζιχαντιστές εισέβαλαν τα χαράματα στο Κομπάνι από τη δυτική πλευρά της πόλης με πέντε τζιπ, παραπλανώντας τους πολιτοφύλακες, καθώς φορούσαν κουρδικές στολές και ανέμιζαν σημαίες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ανταρτικής δύναμης που υποστηρίζεται από τη Δύση και αντιτίθεται τόσο στο καθεστώς Ασαντ όσο και στο «Ισλαμικό Κράτος».

Τουλάχιστον 15 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν, πάντα σύμφωνα με τις YPG. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τρεις βομβιστές αυτοκτονίας του «Ισλαμικού Κράτους» ανατίναξαν τα παγιδευμένα αυτοκίνητα, στα οποία επέβαιναν, αφήνοντας πίσω τους αρκετούς νεκρούς και ακρωτηριασμένους.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας κατήγγειλε ότι οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στο Κομπάνι από την τουρκική πλευρά των συνόρων. Την ίδια καταγγελία διατύπωσε η Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, συναρχηγός του φιλοκουρδικού τουρκικού κόμματος HDP, η οποία κατήγαγε μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, κερδίζοντας το 13% των ψήφων και εκλέγοντας 80 βουλευτές. «Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος εδώ και χρόνια. Η σημερινή σφαγή (στο Κομπάνι) αποτελεί προϊόν αυτής της υποστήριξης», δήλωσε η Γιουκσεκντάγκ. Τις αιτιάσεις αυτές απέρριψε κατηγορηματικά ο αντιπρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουμλούς, κάνοντας λόγο για «ψεύδη» και «συκοφαντική προπαγάνδα».

Στο δεύτερο μέτωπο των χθεσινών επιθέσεων, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη συνοικία Αλ Νάσουα της πόλης Χασάκα, η οποία έως χθες ελεγχόταν εν μέρει από τον κυβερνητικό στρατό του Ασαντ και εν μέρει από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχώρησαν προς το κέντρο της πόλης, ενώ άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» προχωρούσαν σε συλλήψεις και εκτελέσεις, από σπίτι σε σπίτι.

Τέλος, δυνάμεις αντικαθεστωτικών ανταρτών εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της πόλης Ντέρα, στο νότιο τμήμα της Συρίας. Αν η επίθεσή τους στεφθεί με επιτυχία, θα πρόκειται για την τρίτη πρωτεύουσα επαρχίας, μετά τη Ράκα και το Ιντλίμπ, που θα ξεφύγει από τον έλεγχο του κυβερνητικού στρατού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή