Εντείνονται οι πιέσεις στους φορείς για τα διαθέσιμα

Εντείνονται οι πιέσεις στους φορείς για τα διαθέσιμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη συνεδρίαση για σήμερα το μεσημέρι έχει ορίσει το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), με βασικό θέμα τον δανεισμό του ΙΚΑ με 150 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου. Οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι οι συντάξεις θα καταβληθούν στην ώρα τους, όμως πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) δεν έχουν αποδοθεί τα 280 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ, που αντιστοιχούν στην κρατική χρηματοδότηση για τον Ιούλιο. Κατά τις τελευταίες ημέρες γίνονται μάλιστα συνεχείς συσκέψεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πιέσεις που ασκούνται στο ΕΤΑΤ ώστε να συναινέσει στον δανεισμό ποσού 150 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά του στο ΙΚΑ, με επιτόκιο 1,7%, για λίγες ημέρες. Πρόκειται για το Ταμείο που έχει αρνηθεί 3 φορές να μεταφέρει τα διαθέσιμά του στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όμως τώρα, εξαιτίας της πιεστικής ανάγκης του Δημοσίου για ρευστό, δεν απέκλειε την πιθανότητα εσωτερικού δανεισμού. Ενώ όμως η αρχική απόφαση ήταν το Ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων να συνεδριάσει τη Δευτέρα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την επίτευξη ή όχι συμφωνίας με τους δανειστές, τελικά αποφασίστηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για σήμερα, γεγονός που ενδέχεται να αλλάξει τη στάση των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στο συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ΕΥΔΑΠ κατέθεσε μέρος των ταμειακών της διαθεσίμων στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για να διευκολυνθεί η καταβολή μισθών και συντάξεων.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως το πρόβλημα της απρόσκοπτης καταβολής μισθών και συντάξεων έως τις 30 Ιουνίου δεν έχει επιλυθεί πλήρως και θα πρέπει να συνδράμουν και άλλοι φορείς του Δημοσίου με την κατάθεση των διαθεσίμων τους στην κεντρική τράπεζα.  

Να σημειωθεί, δε, ότι ακόμη και αν καταβληθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις μέχρι την Τρίτη, η Ελλάδα δεν θα έχει στη διάθεσή της τα κεφάλαια για την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Πρόκειται για τις δόσεις του Ιουνίου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, και εάν δεν έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές που θα χαλαρώνει τους όρους χρηματοδότησης της χώρας, τότε αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο.  

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, έχει μειωθεί και η συμμετοχή στη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, η οποία λήγει σήμερα. Βέβαια, 4 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κατέθεσαν χθες τροπολογία που προβλέπει παράταση της ρύθμισης έως το τέλος του Ιουλίου, η οποία δεν αποκλείεται να εγκριθεί σήμερα, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή