Υπό δοκιμασία το μέλλον της χώρας

Υπό δοκιμασία το μέλλον της χώρας

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική τροπή έλαβαν αργά χθες τη νύχτα οι πολιτικές εξελίξεις, έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα. Κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού και ενώ η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους είχε λάβει χαρακτηριστικά τελεσιγράφου, δεδομένης και της εκπνοής του τρέχοντος προγράμματος στις 30 Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μεταθέσει την ευθύνη λήψης απόφασης επί της συμφωνίας που προτείνουν οι εταίροι, στους πολίτες. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, είχε κάνει τις επιλογές του πριν από την άφιξή του χθες το βράδυ στην Αθήνα και ανακοίνωσε την απόφασή του στα μέλη, αρχικά, του κυβερνητικού συμβουλίου και ακολούθως στο υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε εκτάκτως. Οπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφαση που ελήφθη και, ακολούθως, ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί – ο κ. Βούτσης επικοινώνησε με τον κ. Αντ. Σαμαρά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τον κ. Στ. Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τους οποίους επίσης ενημέρωσε, όπως και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Καθώς η χώρα τελεί σε συνθήκες ασφυξίας, όσον αφορά τη ρευστότητα, από τον κ. Ντράγκι ζητήθηκε να εξασφαλισθεί η παροχή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες και για τον λόγο αυτό αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τον επικεφαλής της ΕΚΤ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε, επίσης, ότι πρόκειται σήμερα να απευθύνει επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά το δημοψήφισμα.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα είναι το «ναι» ή «όχι» επί της προτάσεως των εταίρων. Ο κ. Τσίπρας, για να αιτιολογήσει την απόφασή του, ανέφερε ότι η πρόταση είναι εκτός της εντολής που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές. Παράλληλα, με την τοποθέτησή του παρότρυνε τους πολίτες να απορρίψουν την πρόταση, καθώς τους κάλεσε «στο εκβιαστικό τελεσίγραφο για την αποδοχή μιας αυστηρής και ταπεινωτικής λιτότητας» να αποφασίσουν «κυρίαρχα και περήφανα».

Εξερχόμενοι από το Μέγαρο Μαξίμου υπουργοί της κυβέρνησης εμφανίσθηκαν βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι «όχι», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς και ο κ. Π. Λαφαζάνης. Παράλληλα, ο πρώτος προκαταβολικά επέρριψε τις ευθύνες για οτιδήποτε συμβεί τις επόμενες ημέρες, με επίκεντρο κυρίως τον τραπεζικό τομέα σε οποιονδήποτε άλλο, πέραν της κυβέρνησης. Σήμερα πρόκειται να συγκληθεί σε συνεδρίαση η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει το αίτημα για δημοψήφισμα (απαιτείται απλή πλειοψηφία). Η χώρα οδεύει στις κάλπες την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, για το «ναι» ή το «όχι», που θα καθορίσει την πορεία της και όχι απλά την τύχη της συμφωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή