Οι εργαζόμενες μητέρες είναι θετικό πρότυπο

Οι εργαζόμενες μητέρες είναι θετικό πρότυπο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες που συνδυάζουν μητρότητα και εργασία καταρρίπτονται ολοκληρωτικά από μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία αποδεικνύει ότι οι κόρες εργαζόμενων γυναικών αποκτούν πιο επιτυχημένες καριέρες, καλύτερες αμοιβές και πιο ισότιμες σχέσεις σε σύγκριση με τα κορίτσια που μεγάλωσαν με μαμάδες οι οποίες δεν εργάζονταν.

Στοιχεία της έρευνας

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από 24 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η μελέτη επισημαίνει πως, παρά τις ενοχές που δημιουργούνται λόγω των κοινωνικών πιέσεων και παρότι οι γονείς προβλέπουν ότι τα παιδιά τους θα αποτύχουν λόγω της περιορισμένης παρουσίας τους στο σπίτι, στην πραγματικότητα οι γιοι και οι κόρες τους ανθούν και ευεργετούνται από το θετικό πρότυπο μιας γυναίκας με σταδιοδρομία.

Η καθηγήτρια του Harvard Business School, Καθλίν Μαγκίν, η οποία συνέβαλε στη διενέργεια της έρευνας, τόνισε ότι η επιρροή των εργαζόμενων μητέρων στη σταδιοδρομία των θυγατέρων τους ήταν ιδιαίτερα αισθητή στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά σε άλλες χώρες, όπου η ισότητα των δύο φύλων είναι πιο κατοχυρωμένη, όπως η Φινλανδία και η Δανία. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα της μελέτης μας θα προωθήσουν τον σεβασμό για τις επιλογές γυναικών και ανδρών σε σχέση με την εργασία τους», κατέληξαν οι επιστήμονες. «Είτε άνδρες είναι είτε γυναίκες αυτοί που μένουν σπίτι τους, είτε είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, τα παιδιά ευεργετούνται από την έκθεση σε αυτά τα πρότυπα που προσφέρουν μια ευρεία γκάμα εναλλακτικών λύσεων για μια ζωή πλούσια και δημιουργική», ανέφεραν.

Οι συντάκτες της έρευνας υπογράμμισαν πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι πολιτικές που απευθύνονται σε εργαζόμενους γονείς. Κατά μέσο όρο οι κόρες εργαζόμενων γυναικών έχουν 4% υψηλότερες απολαβές από τα κορίτσια τα οποία μεγάλωσαν με τις μητέρες στο σπίτι τους. Παράλληλα, προέκυψε ότι έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλάβουν διοικητικές θέσεις. Ειδικότερα, μία στις τρεις κόρες εργαζόμενων μαμάδων απέκτησε θέση υψηλής ευθύνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην άλλη κατηγορία ήταν μόλις 25%. «Αυτά τα ευρήματα υπονοούν ότι η απασχόληση των γυναικών διδάσκει στις κόρες μια σειρά δεξιοτήτων που διευκολύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και στις ηγετικές θέσεις», διατείνεται η μελέτη.

Σχόλια για τα ευρήματα

Η Ρεμπέκα Αλεν, εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών και κόρη εργαζόμενης μητέρας, υπογραμμίζει ότι η έρευνα αποδεικνύει πως οι σημερινές γυναίκες κέρδισαν από τους αγώνες των μαμάδων τους κατά του διαχωρισμού και των κυρίαρχων κοινωνικών συμπεριφορών. «Δεν υπάρχει ανοιχτά άνιση μεταχείριση κατά των γυναικών και των εργαζόμενων μαμάδων, όπως συνέβαινε στην προηγούμενη γενιά», συμπληρώνει η Αλεν, η οποία είναι καθηγήτρια στο εκπαιδευτικό ινστιτούτο του UCL. «Κατά κάποιο τρόπο τα αποτελέσματα της έρευνας αποτελούν παρηγοριά για τις γυναίκες που δεν εγκαταλείπουν τη δουλειά τους κι ένα μήνυμα για αυτές που δεν το κάνουν πως θα πρέπει να σκεφτούν διεξοδικά τον ρόλο που έχουν στο νοικοκυριό τους και πως αυτός θα διαμορφώσει την αντίληψη των παιδιών τους για την έννοια να είσαι γυναίκα και μητέρα», λέει η Αλεν. Ουσιαστικά, η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι τα παιδιά εργαζόμενων γυναικών έχουν πιο φιλελεύθερες απόψεις έναντι των γυναικών στον χώρο εργασίας και πως οι γιοι εργαζόμενων μητέρων αναλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο στην ανατροφή των παιδιών και στο νοικοκυριό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή