Οι μελλοντικοί χορευτές της Λυρικής επί σκηνής

Οι μελλοντικοί χορευτές της Λυρικής επί σκηνής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι η εποχή των σχολικών επιδείξεων κάθε είδους, η εποχή που μικροί, νέοι, αλλά και μεγάλοι παρουσιάζουν όσα έμαθαν μέσα στη χρονιά που πέρασε, γιορτάζουν το τέλος της και δίνουν τη δυνατότητα στους δικούς τους να δουν κι εκείνοι, να τους καμαρώσουν και να χαρούν. Οι επιδείξεις αυτές είναι συνήθως μια μεγάλη γιορτή και από την εμπειρία μου πάντα απολαυστικές και συγκινητικές.

Οταν πρόκειται για την τελική παράσταση μιας επαγγελματικής σχολής, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, γιατί τις περισσότερες φορές κάθε χρονιά οι ταλαντούχοι νέοι είναι πολλοί. Το Σάββατο και την Κυριακή, λοιπόν, η κατεξοχήν επαγγελματική σχολή κλασικού χορού της Ελλάδας, αυτή της Λυρικής Σκηνής, είναι στο προσκήνιο με τις δύο παραστάσεις που δίνει, απόψε και αύριο, στο θέατρο Ολύμπια.

Οι σπουδαστές της σχολής θα παρουσιάσουν δικές τους δημιουργίες αλλά και αποσπάσματα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, τα οποία διδάσκονται στη σχολή, υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της, Γιάννη Ντοντσάκη. Θα είναι η ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει τους μελλοντικούς χορευτές της Λυρικής, αλλά και να ζήσει μια βραδιά σε επαφή με τη νεανική δημιουργία.

Τον Νοέμβριο του 1995, η σχολή ξεκίνησε αρχικά ως studio μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρέχοντας στους σπουδαστές δωρεάν μετεκπαίδευση στην τέχνη του χορού. Στόχος της ήταν να προετοιμάσει νέους χορευτές για το συγκρότημα μπαλέτου της ΕΛΣ. Από το 2004 η σχολή λειτουργεί ως ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα, εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΤ, με τριετή φοίτηση και παρέχει στους αποφοίτους πτυχίο χορευτή ή δίπλωμα καθηγητή χορού. «Είναι σημαντικό να γνωρίσει κανείς γιατί επιλέγει τη σιωπηλή αυτή γλώσσα έκφρασης. Να γνωρίσει ότι ανακαλύπτει τον άνθρωπο μέσα από το σώμα του, σπουδάζοντας τη μοναδικότητά του. Οτι αποφασίζει να ακολουθήσει τη μοναχική αλλά χρυσή αυτή πορεία της σκηνής, ταξιδεύοντας σε πτυχές του εαυτού του άγνωστες για την καθημερινότητά του», αναφέρει ο Γιάννης Ντοντσάκης. Ο ίδιος υπήρξε μαθητής του Γιάννη Μέτση, σπούδασε στην Ανώτερη Σχολή Ρ. Μάνου, στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, στη Σχολή Μπαλέτου της Οπερας του Αμβούργου και υπήρξε μέλος του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας.

Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου Ολύμπια, μία ώρα πριν από την έναρξη των παραστάσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή