Πεντάμηνη παράταση και 15,3 δισ. ευρώ

Πεντάμηνη παράταση και 15,3 δισ. ευρώ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση πέντε μηνών του υφιστάμενου προγράμματος και εκταμίευση τεσσάρων δόσεων σε αυτή την περίοδο, με την υιοθέτηση τεσσάρων πακέτων μέτρων, προβλέπει η πρόταση των δανειστών την οποία έχει στην κατοχή της η «Κ». Παράλληλα, στα σενάρια βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) που έχει καταρτίσει η Κομισιόν, αυτό είναι εκτός τροχιάς ακόμα και υπό το πιο αισιόδοξο πρίσμα, αλλά η Κομισιόν υποστηρίζει πως αν χρειαστεί παρέμβαση, αυτή δεν θα είναι «κούρεμα». Επίσης, το DSA καταρτίστηκε υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ένα νέο τριετές πρόγραμμα και ενδεχομένως να χρειαστεί νέα δάνεια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, προβλέπονται σε 15,3 δισ. ευρώ και θα καλυφθούν κατά 8,7 δισ. από τον EFSF (περιλαμβανομένου μέρους των κεφαλαίων που ήταν για τις τράπεζες και είχε μέχρι τον Φεβρουάριο το ΤΧΣ), κατά 3,5 δισ. από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων –SMPs και ANFAs– και άλλα 3,5 δισ. από το ΔΝΤ. Οι δόσεις θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους και θα γίνουν ως εξής:

• 1,8 δισ. από τα SMPs του 2014 με την ψήφιση της συμφωνίας και του πρώτου πακέτου μέτρων άμεσα, ώστε να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.

• 4 δισ. από τον EFSF στα μέσα Ιουλίου μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων. Τα 3,5 δισ. αφορούν την πληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και τα υπόλοιπα 500 εκατ. (κατάθεση σε κρατικό λογαριασμό) την πληρωμή έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

• 4,7 δισ. τον Αύγουστο από τον EFSF και 300 εκατ. ANFAs, μετά την ψήφιση του τρίτου πακέτου μέτρων στο τέλος Ιουλίου για την εξυπηρέτηση του χρέους.

• 1,5 δισ. τον Οκτώβριο μετά την υιοθέτηση του τέταρτου και τελευταίου πακέτου. Η Κομισιόν εκτιμά ότι, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, θα εκταμιεύσει και το ΔΝΤ τη δόση των 3,5 δισ.

Επίσης, τον Νοέμβριο η Ελλάδα θα εκδώσει 2 δισ. επιπλέον έντοκα γραμμάτια, για να αντικαταστήσει μέρος των κεφαλαίων που θα έχουν χρησιμοποιηθεί από το αποθεματικό που υπήρχε στο ΤΧΣ για τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εφόσον ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία επιτυχώς, η Ευρωζώνη θα δεσμευτεί να συζητήσει για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους και το νέο τριετές πρόγραμμα. Το DSA έχει τρία σενάρια:

1. Αισιόδοξο: Το χρέος πέφτει στο 137,5% του ΑΕΠ το 2020 (αντί στόχου για 124% του ΑΕΠ).

2. Μεσαίο, με το χρέος να ανέρχεται στο 146,5% του ΑΕΠ το 2020.

3. Αρνητικό, με το χρέος να διαμορφώνεται στο 149,9% του ΑΕΠ το 2020, αν δεν εφαρμοστούν νέες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί αλλαγή στο προφίλ του χρέους (περίοδος αποπληρωμής του κ.λπ.), αλλά η Κομισιόν αναφέρει ότι δεν πρόκειται να γίνει «κούρεμα» της ονομαστικής του αξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή