Τα Συμβούλια θα επιστρέψουν αφού… καταργηθούν

Τα Συμβούλια θα επιστρέψουν αφού… καταργηθούν

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διά χειρός ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψουν στο μέλλον τα Συμβούλια (Σ.Ι.) στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ! Ετσι τουλάχιστον διατείνεται ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος για να ικανοποιήσει, ως φαίνεται, τους ομοϊδεάτες του αριστερούς φοιτητές και πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στα Συμβούλια, τα καταργεί προς το παρόν. Βέβαια, με την επιστολή του, την οποία έστειλε χθες προς τους συνολικά περίπου εκατό Ελληνες πανεπιστημιακούς από σπουδαία ΑΕΙ ξένων χωρών οι οποίοι μετέχουν στα Συμβούλια, επιχειρεί να… χρυσώσει το χάπι. Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος Πρυτάνεων προβάλλει εντονότατες αντιρρήσεις στο πολυνομοσχέδιο Μπαλτά, ύστερα από την αποδόμηση του ίδιου νομοσχεδίου από την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και τα ΤΕΙ. Χθες, μάλιστα, η ΠΟΣΔΕΠ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα ΑΕΙ θα βάλουν λουκέτο αφού η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ευρώ από τη φετινή χρηματοδότηση. Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό, αν όχι ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας;

Ειδικότερα, επιστολή προς τα μέλη των Σ.Ι. έστειλε ο κ. Μπαλτάς, αναφέροντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για κατάργηση των Συμβουλίων «είναι ανεξάρτητοι τόσο από το έργο που επιτελέσατε όσο και από την προσωπική συμβολή σας, την ανιδιοτελή συμμετοχή και διάθεση προσφοράς σας». Ο κ. Μπαλτάς υπογραμμίζει ότι ο τρόπος που θεσμοθετήθηκαν τα Σ.Ι. «τα ανήγαγε σε εντολοδότες και συγχρόνως ελεγκτές του εαυτού τους, γεγονός που υπονομεύει κάθε ευνομούμενο οργανισμό. Υπό αυτήν τη συνθήκη, η λειτουργία των Σ.Ι. δεν μπορούσε παρά να δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα συναφή με σύγκρουση αρμοδιοτήτων, να οδηγήσει σε αδυναμία εκτέλεσης αποφάσεων, σε συγχύσεις που πυροδότησαν εντάσεις και αντιθέσεις και κάποιες φορές σε τελμάτωση. Αυτά τα ζητήματα εν πολλοίς εμπόδισαν τα Σ.Ι. να ασκήσουν και την άλλη θεσμοθετημένη αρμοδιότητά τους, δηλαδή να παράσχουν ουσιώδεις και εφαρμόσιμες συμβουλές ως προς τη στρατηγική ανάπτυξης των ΑΕΙ και να ωθήσουν προς την αναγκαία όσο και πολύπλευρη εξωστρέφειά της».

Βέβαια, ο κ. Μπαλτάς δεν αναφέρει καμία περίπτωση «σύγχυσης και αδυναμίας εκτέλεσης αποφάσεων» (όπως λέει η επιστολή) ούτε και τις μεθόδους αξιολόγησης της έως τώρα λειτουργίας των Σ.Ι. Αντίθετα, εμμέσως πλην σαφώς, ο υπουργός αμφισβητεί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε συνταγματικό τον νόμο 4009/2011 με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν τα Σ.Ι. Η απόφαση του υπουργού Παιδείας είναι πολιτική και έτσι θα κριθεί από τους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς, τις οικογένειες, την κοινωνία και τα μέλη των Συμβουλίων.

Αλλωστε, ο ίδιος δηλώνει ότι «Συμβούλια πραγματικά και αποκλειστικά συμβουλευτικά των Συγκλήτων ως προς τη στρατηγική ανάπτυξης και τους όρους πολύπλευρης εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, μας φαίνονται αναγκαία. Οπως μας φαίνεται αναγκαία και η δημιουργία ενός γνήσιου αντιγραφειοκρατικού θεσμού που θα μεριμνά για τα οικονομικά και διοικητικά ζητήματα και ενδεχομένως θα εποπτεύει τις συναφείς δραστηριότητες, χωρίς όμως να εμπλέκεται καθόλου στις ακαδημαϊκές λειτουργίες των Ιδρυμάτων». Κλείνοντας την επιστολή, υπογραμμίζει προς τα μέλη των Συμβουλίων: «Τα πανεπιστήμιά μας εξακολουθούν να σας χρειάζονται».

Σύνοδος Πρυτάνεων

Από την πλευρά της, η Σύνοδος Πρυτάνεων, που ολοκληρώνει τις εργασίες της σήμερα, τάσσεται κατά του νομοσχεδίου Μπαλτά σε μια σειρά θεμάτων (π.χ. παύση των πρυτάνεων, συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των ιδρυμάτων και στις πρυτανικές εκλογές, αλλαγή του συστήματος των πιστωτικών μονάδων, κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας) ενώ η ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την οικονομική κατάσταση των ΑΕΙ. «Τα πανεπιστήμια κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν πλέον ακόμη και στις βασικές τους υποχρεώσεις», σημειώνει. Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης θα βρεθεί σήμερα στη Σύνοδο Πρυτάνεων με στόχο να ανακοινώσει πακέτο δράσεων για την ανακοπή του brain drain. Ενδεικτικά, μέσω ΕΣΠΑ, θα δίνεται η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες με μεταπτυχιακό τίτλο να εντάσσονται σε ομάδες που ήδη εκτελούν εγκεκριμένα ερευνητικά έργα σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και δημόσια ερευνητικά κέντρα. Επίσης, προωθείται η δημιουργία νέων ερευνητικών ομάδων, ενώ τρίτο σχέδιο είναι η οργάνωση καινούργιων μαθημάτων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ με διδάσκοντες νέους επιστήμονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή