Tσίπρας: υπέβαλα νέο αίτημα για παράταση – Σαμαράς: να ακυρώσει το δημοψήφισμα (το χρονικό)

Tσίπρας: υπέβαλα νέο αίτημα για παράταση – Σαμαράς: να ακυρώσει το δημοψήφισμα (το χρονικό)

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις 3 μ.μ. τα ξημερώματα της Δευτέρας εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλει περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές και κλείσιμο των τραπεζών μέχρι τις 6 Ιουλίου.

Νωρίτερα την Κυριακή ο πρωθυπουργός με δήλωσή του γνωστοποίησε τόσο ότι η κυβέρνηση θα επέβαλε περιορισμούς στις κιννήσεις κεφαλαίων ότι υπέβαλε στον πρόεδρο της Κομισιόν και τους αρχηγούς κρατών νέο αίτημα παράτασης του ευρωπαϊκού οικονομικού προγράμματος. Η ανακοίνωση ήρθε στο τέλος ενός τριημέρου κατά το οποίο οι πολίτες αντιλαμβανόμενοι το ενδεχόμενο κλείσιμο των τραπεζών μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος σχημάτισαν ουρές στα ATM και τα σημεία πώλησης καυσίμων. 

Από την πλευρά της η Κομισιόν έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα την τελευταία, βελτιωμένη πρόταση που είχαν καταθέσει οι θεσμοί στο τραπέζι με την ελληνική πλευρά πριν η τελευταία αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις το βράδυ της Παρακσευής, οπότε και ανακοινώθηκε από τον Ελληνα πρωθυπουργό το δημοψήφισμα. Την Δευτέρα ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12:45.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να ακυρωθεί το δημοψήφισμα. 

Βαρυσήμαντες παρεμβάσεις-δηλώσειςσημειώθηκαν ολόκληρη την Κυριακή από μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, ξένους πολιτικούς όπως ο πρωθυπουργός της Γαλλίας αλλά και Έλληνες, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ή ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης

Οι συντάκτες της «Κ» σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον μετέδωσαν λεπτό προς λεπτό τις κρίσιμες εξελίξεις:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή