Μεγάλη αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων

Μεγάλη αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών και ομολόγων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλες απώλειες άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ νωρίτερα τα ασιατικά είχαν κλείσει με εξίσου σημαντικές απώλειες, σημάδι ότι οι επενδυτές δεν είχαν υπολογίσει το ενδεχόμενο αδιεξόδου στις συνομιλίες Ελλάδας- Ευρωζώνης. Ωστόσο γρήγορα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες με τους περισσότερους γενικούς δείκτες να καταγράφουν μικρά κέρδη στις 10:20 ώρα Ελλάδας. Την ίδια στιγμή υποχωρούσαν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων και αυξάνονταν σημαντικά οι αποδόσεις των ομολόγων της “περιφέρειας”.

Το ευρώ υποχωρούσε σχεδόν κατά 2% τη Δευτέρα και τα προθεσμιακά συμβόλαια έδειχναν πτώση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro STOXX 50 κατά 5,2% και του DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατά 5% όσο και του γαλλικού CAC 40. Στο Λονδίνο τα προθεσμιακά συμβόλαια του FTSE 100 έδειχναν πτώση μέχρι και κατά 2,9%. Με το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη να είναι πλέον ορθάνοιχτο το ευρώ υποχώρησε μέχρι και κατά 1,9% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0955, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. Ωστόσο στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας το ευρώ είχε περιορίσει τις απώλειες του και κυμαινόταν γύρω από το 1,1091 έναντι του δολαρίου. “Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητη περιοχή και οι ευρωπαϊκές μετοχές, όπως όλες οι αγορές, θα δυσκολευτούν να τα επεξεργαστούν όλα αυτά”, εξηγεί στο Reuters ο κ. Νικ Λόουσον, γενικός διευθυντής της Deutsche Bank. Αργά το πρωί ο γερμανικός DAX κατέγραφε άνοδο 0,17% στις 11.492,43 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχυόταν κατά 0,35% στις 5.059,17 μονάδες ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρούσε κατά 0,79% στις 6.753,70 μονάδες. Αντιθέτως ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ανέβαινε κατά 0,57%.

Στις αγορές ομολόγων τα κρατικά ομόλογα των χωρών της “περιφέρειας” δέχονταν ισχυρές πιέσεις, ενώ αντιθέτως ανέβαιναν τα ομόλογα της Γερμανίας καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασγαλές καταφύγιο. Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αυξανόταν κατά 346 μονάδες βάσης στο 13,94%. Η τιμή των γερμανικών ομολόγων ανέβηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2011 στο άνοιγμα της αγοράς σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Αντιθέτως υποχωρούσε έντονα η τιμή των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας (οι τιμές κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τις αποδόσεις). Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 19 μονάδες βάσης (ή κατά 0,18%) στο 0,74%, ενώ η απόδοση των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,20%. Την ίδια στιγμή ανέβαινε η απόδοση των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχυόταν αρχικά κατά 43 μονάδες βάσης, αλλά γρήγορα περιόρισε τις απώλειες του και αργά το πρωί η απόδοση του διαμορφωνόταν στο 2,39% αυξημένη κατά 25 μονάδες βάση σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Λίγη ώρα αργότερα στις 10:40 η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε στο 2,49% δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014. Ουσιαστικά τα ιταλικά ομόλογα έχασαν όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει στο μεταξύ από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Ιανουάριο. Παρόλα αυτά η παρέμβαση της ΕΚΤ μέσω της μαζικής αγοράς ομολόγων αναμένεται ότι θα περιορίσει τις απώλειες για τα ομόλιγα της Ιταλίας και της περιφέρειας γενικότερα (με εξαίρεση τα ελληνικά).

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το ισπανικό δεκαετές ομόλογο η απόδοση του οποίου ενισχύεται κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,35%. Η απόδοση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης ξεπερνώντας το 3% (3,01%).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή