Κύμα ακυρώσεων φέρνει η εξαγγελία για δημοψήφισμα

Κύμα ακυρώσεων φέρνει η εξαγγελία για δημοψήφισμα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο φύλλο της κυριακάτικης «Καθημερινής» ανακοινώσαμε τα 31α φετινά Σεμινάρια της Ερμούπολης, μια επιστημονική συνάντηση με μεγάλη ιστορία. Στο σημερινό φύλλο οφείλουμε να ξεκινήσουμε από την αναγγελία της ακύρωσής τους, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο.

«Πώς να κάνεις επιστημονικό συνέδριο το Σάββατο, όταν την Κυριακή υπάρχει το δημοψήφισμα;», λένε οι διοργανωτές. Και προσθέτουν ότι το πρόβλημα που δημιουργεί όλη αυτή η αναστάτωση με το δημοψήφισμα συνοψίζεται στην καταστροφή του διανοητικού κλίματος στην κοινωνία και στην ανατροπή και του μικροκλίματος της οικονομίας και της τοπικής οικονομίας, που τινάζεται στον αέρα στην έναρξη της σεζόν. «Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, ακυρώσαμε τις κρατήσεις για περίπου 70 άτομα στη Σύρο».

Οι ακυρώσεις και οι αναβολές διαφόρων εκδηλώσεων άρχισαν να φτάνουν ήδη από χθες Κυριακή. Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, ήταν από το Σάββατο το απόγευμα σε επικοινωνία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Στάθη Λιβαθινό, γιατί την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινούν τα φετινά Επιδαύρια, με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η πρώτη σκέψη ήταν να αναβληθεί η παράσταση του Σαββάτου. Χθες, όμως, ο Στάθης Λιβαθινός δήλωνε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα, «το Εθνικό θα είναι στο ραντεβού του και τις δύο μέρες. Δουλεύουμε όλοι για να είμαστε εκεί». Η επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού θα βγει σήμερα.

«Θύμα» του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι και η παράσταση «Textilen», το νέο έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, που είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στην Πειραιώς 260 στις 5 και 6 Ιουλίου. Μέχρι και χθες το απόγευμα ο Γιώργος Λούκος δεν είχε αποφασίσει τελικά. Πάντως είναι σίγουρα ρίσκο, τόσο για το ποιοι θεατές θα σπεύσουν όσο και για τη δυνατότητα να υπάρχουν οι τεχνικοί και το λοιπό προσωπικό του Φεστιβάλ, που ίσως να βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια. Στις σκέψεις του Γιώργου Λούκου είναι η μεταφορά της παράστασης της 5ης Ιουλίου την Τρίτη 7 Ιουλίου.

Σίγουρα, πάντως, θα αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα διάλεξη του δρος Serageldin, διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, η οποία θα φιλοξενούνταν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως ανακοίνωσε το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη». Με ανακοίνωσή του, επίσης, το Αρχείο Πολέμου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το Αρχείο Πολέμου επιθυμεί να σας πληροφορήσει ότι με λύπη του, και για προφανείς λόγους, η παρουσίαση του Sir Michael Graydon που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 4 Ιουλίου και ώρα 7.30 μ.μ., πρέπει να μετατεθεί σε μια προσεχή ημερομηνία, για την οποία θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατόν. Ελπίζουμε πως οι φίλοι του Αρχείου θα κατανοήσουν ότι υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, το χρονικό διάστημα που είχε προγραμματιστεί η πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν πλέον ακατάλληλο».

Μέχρι χθες το βράδυ, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τίποτα δεν είχε ξεκαθαρίσει. Με βάση τις εξελίξεις, που είναι εξαιρετικά ρευστές, ίσως τις επόμενες μέρες να έχουμε περισσότερες ανακοινώσεις του είδους για περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τουλάχιστον για ό,τι αφορά εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν την Κυριακή 5 Ιουλίου. Το σίγουρο είναι ότι ο κανονικός ρυθμός της καθημερινότητας έχει τρωθεί, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. Μέσα σ’ αυτήν την καθημερινότητα εντάσσεται, φυσικά, και η διάθεση όσων θα ήθελαν να απολαύσουν εκδηλώσεις πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή