Ο πλουραλισμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

Ο πλουραλισμός του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νησί με μεγάλη πολιτιστική συμβολή, διεθνή χαρακτήρα και παράδοση, η Σύρος αποτελεί την άτυπη πρωτεύουσα του πολιτισμού στις Κυκλάδες. Τα θερινά της φεστιβάλ που όλο και πληθαίνουν -φέτος προστέθηκαν οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Μέρας Τζαζ- δίνουν την εντύπωση ενός διαρκούς καλλιτεχνικού εργαστηρίου, μιας συνεχούς δραστηριότητας που τροφοδοτεί τους ντόπιους αλλά και τους τουρίστες με εικόνες δημιουργίας.

Ενταγμένο σε αυτό το πλαίσιο είναι και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο διοργανώνεται από το 2013 στο νησί και φέτος θα λάβει χώρα 3 με 12 Ιουλίου, με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Πνευματικό τέκνο δύο νεαρών Αμερικανών, οι οποίοι έχουν σπίτι στη Σύρο, το φεστιβάλ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο λόγω του πλουραλισμού όσο και του γενικότερου χαρακτήρα του. Οι ανεξάρτητες ταινίες, οι θεματικές προβολές, τα εργαστήρια, οι ομιλίες-ανοιχτές συζητήσεις και οι παράλληλες εκθέσεις συνθέτουν ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, ενώ οι προβολές σε παραδοσιακούς χώρους, αναπροσαρμοσμένους κατάλληλα, αναδεικνύουν ιδανικά το συριανό φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο. Στα καλύτερα του φεστιβάλ, η μεγάλη ρετροσπεκτίβα στο έργο του Ρουμάνου δεξιοτέχνη Κορνέλιου Πορουμπόιου, βραβευμένου με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής καθώς και τη Χρυσή Κάμερα των Καννών για την ταινία του «Ανατολικά του Βουκουρεστίου», παρουσία του ιδίου. Ξεχωριστό φυσικά ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δύο διαγωνιστικά τμήματα, τα οποία όπως μας είπε η υπεύθυνη επικοινωνίας Γκέλυ Μαδεμλή είναι χαρακτηριστικά της ταυτότητας του φεστιβάλ. Το πρώτο, υπό τον τίτλο «Ντεμπούτα», περιλαμβάνει μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται σε μικρού μήκους δημιουργίες από τη λεκάνη της Μεσογείου. «Ετσι από τη μία δίνεται ο εκφραστικός λόγος σε νέους ανθρώπους κι από την άλλη υπάρχει η ένταξη και ο διάλογος με το τοπίο της περιοχής που φιλοξενείται το φεστιβάλ».

Το υπόλοιπο υλικό των προβολών διοργανώνεται θεματικά, κυρίως με τη γενική ενότητα «Που: Κινηματογράφοι του Τόπου» -και αρκετές υποενότητες- με ταινίες σύγχρονες και κλασικές, ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ελληνικές και ξένες, μικρού και μεγάλου μήκους που διαπραγματεύονται με διάφορους τρόπους την έννοια του «χώρου». Υπάρχει ακόμα ένας drive-in κινηματογράφος, όπου και θα προβληθεί μια επιλογή από ταινίες δρόμου όπως επίσης και η πρωτότυπη κατηγορία «One Off/Μια κι έξω», αφιερωμένη σε Αμερικανούς σκηνοθέτες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν μόνο μια μεγάλου μήκους ταινία. Τέλος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον καταξιωμένο συνθέτη Νίκο Κυπουργό, έχει προβλεφθεί και μια προβολή με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα στο syrosfilmfestival.org.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή