Συλλήψεις νεαρών στο Λαζαράτι

Συλλήψεις νεαρών στο Λαζαράτι

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Οκτώ άτομα συνελήφθησαν στη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας σε σχέση με τη φονική ανταλλαγή πυρών στο αλβανικό χωριό, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ως «βασίλειο της κάνναβης» για τη βιομηχανικής κλίμακας παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Την Τετάρτη πάνω από 400 αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από στρατιωτικά ελικόπτερα, περικύκλωσαν το χωριό Λαζαράτι, όπου είχε ταμπουρωθεί μία ένοπλη ομάδα, οπλισμένη με αυτόματα όπλα και αντιαρματικές ρουκέτες.

Χαρακτηριστικά ομάδας

Μεταξύ των συλληφθέντων συγκαταλέγονται δύο αδέρφια, τα οποία θεωρούνται ιδιαιτέρως ύποπτα για συμμετοχή στην ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι δύο. Ο 17χρονος Αλμπιάν και ο 20χρονος Αλμπάν Αλίκο σχεδίαζαν τους τελευταίους έξι μήνες την επίθεση κατά της αστυνομίας στο Λαζαράτι. Αλλοι 15 σχεδόν συνομήλικοί τους πιστεύεται ότι συμμετείχαν στην εκπόνηση του σχεδίου.

Η ομάδα είχε άρτιο εξοπλισμό και ο στόχος ήταν να πάρουν τον έλεγχο του χωριού και να το καταστήσουν καταφύγιο καλλιεργητών και διακινητών κάνναβης. Αλλοι 40 άνθρωποι ανακρίνονται σε σχέση με την υπόθεση.

Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε κατά την πρώτη επέτειο από την έφοδο της αστυνομίας και την πτώση της αυτοκρατορίας των ναρκωτικών και της χασισοκαλλιέργειας στο χωριό. Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής αστυνομίας μέχρι την περσινή επιχείρηση της αστυνομίας στο χωριό, καλλιεργούνταν εκεί 900 τόνοι ετησίως αξίας 4,5 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή το ένα τρίτο του αλβανικού ΑΕΠ.

Σχόλιο αλβανικής DITA

Σε σχόλιό της η εφημερίδα DITA των Τιράνων, η οποία επικαλείται αξιόπιστες πληροφορίες από το εξωτερικό, σημειώνει εξάλλου ότι το επεισόδιο στο Λαζαράτι συνδέεται με τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων συνδεδεμένων με την οργάνωση ISIS. Αναφέρει ακόμα ότι πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη εφαρμογή των απειλών που εξαπέλυσαν πριν από λίγες μέρες Αλβανοί, μέλη του ISIS, ότι σύντομα το ISIS θα δράσει και στην Αλβανία, το Κόσοβο και τη Βαλκανική. Οι ίδιες πηγές, σημειώνει η εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι η ομάδα από το Λαζαράτι έχει από πέρυσι σχέσεις με εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις που δρουν στην Αλβανία και το εξωτερικό της, ενώ χρηματοδοτείται απ’ αυτές.

Η εν λόγω εφημερίδα σχολιάζει ακόμα ότι στο Λαζαράτι έχουν γίνει κάποιες από τις βίαιες εκδηλώσεις του εξτρεμιστικού ισλαμικού κινήματος στην Αλβανία. «Σε μερικά σημεία της κεντρικής Αλβανίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του Ελμπασάν κλπ., έχουν παρατηρηθεί και παλιότερα παρόμοια κρούσματα», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα, σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης της ομάδας στο Λαζαράτι, καταλήγει σε ανάλυσή του στη συγκεκριμένη εφημερίδα και ο γνωστός αναλυτής Μέρο Μπάζε, ο οποίος αναφέρει: «Στο Λαζαράτι υπάρχουν νέοι που θαυμάζουν τον ISIS και φορτώνουν τα αυτοκίνητα με κοκαΐνη, μια τυπική τρομοκρατική ιδεολογία των λεγεώνων που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία με ναρκωτικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή