Κυβέρνηση «μειοψηφίας» στη Δανία

Κυβέρνηση «μειοψηφίας» στη Δανία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Πρωθυπουργός της Δανίας ορκίσθηκε χθες ο φιλελεύθερος ηγέτης του κόμματος «Βένστρα», Λαρς Λέκε Ράσμουσεν, επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, αποτελούμενης μόνο από μέλη του κόμματός του.

Παρότι το Βένστρα ήλθε τρίτο -πίσω από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα DF του Κρίστιαν Τίλεσεν-Νταλ- στις εκλογές της 18ης Ιουνίου, η βασίλισσα του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης με το DF.

Το Σάββατο, ο Τύπος της Δανίας ανέφερε ότι πίσω από το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων κρύβεται η πρόθεση του Λαρς-Λέκε -όπως αποκαλούν οι Δανοί τον πρωθυπουργό- να μειώσει δραστικά τη φορολογία των υψηλόμισθων, από το σημερινό ποσοστό του 15% στο 10%. Ο ειδικός φόρος στους υψηλόμισθους (topskat όπως λέγεται) καταβάλλεται από όσους αμείβονται με περισσότερα από 61.550 ευρώ τον χρόνο και επιβάλλεται επιπλέον των υπόλοιπων φόρων εισοδήματος.

Το DF, το οποίο αναδείχθηκε σε δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, έχοντας βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία σε πρόγραμμα αύξησης των συντάξεων και των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

«Η μείωση της φορολογίας των εύπορων συμπολιτών μας δεν μας ενδιαφέρει και δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε τέτοια απόφαση. Το περιεχόμενο του κυβερνητικού μανιφέστου δεν μας ικανοποιεί» είπε ο αντιπρόεδρος του DF, Σόρεν Εσπερσεν.

Το έργο της νέας κυβέρνησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Παρότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας αποτελούν κοινό φαινόμενο στη Δανία, η κυβέρνηση του Βένστρα θα είναι σχεδόν ανίσχυρη, καθώς διαθέτει μόλις 34 βουλευτές επί συνόλου 179 εδρών στο κοινοβούλιο της Κοπεγχάγης. Σε αντίστοιχη εξέλιξη το 1973, κυβέρνηση του Βένστρα με μόλις 22 έδρες επέζησε μόλις 14 μήνες, προτού καταρρεύσει και δώσει τη θέση της σε συνασπισμό αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων.

Η ψήφιση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση του Λαρς-Λέκε θα απαιτήσει τώρα τη στήριξη του DF, καθώς και δύο μικρότερων δεξιών κομμάτων, της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Ανακοινώνοντας χθες το υπουργικό του συμβούλιο, ο κ. Ράσμουσεν -που υπήρξε πρωθυπουργός την περίοδο 2009-2011- αποκάλυψε ότι συρρίκνωσε τα χαρτοφυλάκια σε 17, από 20 που ήταν μέχρι τώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή