Σκοτώνοντας το παρελθόν

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mέσα στην καταιγιστική επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, ειδήσεις όπως η επίθεση ενόπλου της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS) σε παραλία ξενοδοχείου κοντά στην πόλη Σους της Τυνησίας, που είχε ως αποτέλεσμα 39 νεκρούς, έρχεται σε δεύτερο πλάνο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα από το συγκεκριμένο γεγονός, η πληροφορία ότι οι τζιχαντιστές του ISIS έχουν τοποθετήσει νάρκες και βόμβες στην αρχαία πόλη Παλμύρα της Συρίας σήμανε συναγερμό στη σκέψη ότι μπορεί να είναι η πρώτη πράξη που θα οδηγήσει στην καταστροφή ενός από τα σημαντικότερα και ωραιότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο πόλεμος όμως που έχει ξεκινήσει το «Ισλαμικό Κράτος» στον πολιτισμό έχει πολλές πτυχές, κάποιες όχι και τόσο προβεβλημένες. Σε μια σειρά διαλέξεων που πραγματοποιήθηκαν στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Πρίνστον με πρωτοβουλία του Μανόλη Παπουτσάκη, καθηγητή Συριακής και Κλασικής Αρμενικής Φιλολογίας στο Τμήμα Σπουδών της Εγγύς Ανατολής στο Πρίνστον, ένα από τα θέματα στα οποία δόθηκε ιδιαίτερο βάρος ήταν η απειλή εξαφάνισης νεοαραμαϊκών διαλέκτων που ακόμη ομιλούνται στη Μέση Ανατολή από χριστιανούς, Εβραίους, μουσουλμάνους και Μανδαίους. Μέχρι πρόσφατα στη Συρία μιλούσαν αυτές τις διαλέκτους σε τρία χωριά.

Σ’ ένα από αυτά, τη Μααλούλα, ομιλούνταν μια νεοαραμαϊκή χριστιανική διάλεκτος. Η μαζική φυγή χριστιανών που έχουν σκορπίσει σε ολόκληρη τη Γη, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης στη Συρία και τη Μέση

Ανατολή γενικότερα, οδηγεί και σε σταδιακή εξαφάνιση αρχαίων γλωσσών.

Το «Ισλαμικό Κράτος» δεν αποκεφαλίζει μόνο ανθρώπους και αγάλματα. Δεν σκοτώνει μόνο το παρόν, αλλά έχει αποφασίσει να καταστρέψει και το παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή