Δωρεάν χρήση συγκοινωνιών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα ελάφρυνσης των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής με πρόσχημα το λουκέτο που έχει επιβληθεί στις τράπεζες, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Πέραν της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας από χθες έως και την επόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι το μέτρο επεκτείνεται και μετά τις 6 Ιουλίου για τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους. Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, μέσω της διαφοροποίησης της τιμολογιακής πολιτικής. Ερωτηθείς σχετικά με το ποιος φορέας πρόκειται να αναλάβει το κόστος της δωρεάν μετακίνησης των ανέργων ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι αυτό είναι μηδενικό. «Ούτε σήμερα πληρώνουν οι άνεργοι εισιτήριο διότι δεν έχουν να πληρώσουν», υποστήριξε, αναφέροντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το μεταφορικό έργο των συγκοινωνιών, οπότε δεν προκύπτει πρόσθετο κόστος. Τη ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Σπίρτζης ισχυρίστηκε ότι αναζητεί τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων από άλλες δράσεις –τις οποίες αρνήθηκε να αποκαλύψει– προκειμένου να επεκταθεί το μέτρο και σε συγκοινωνιακές εταιρείες της περιφέρειας, παραδεχόμενος εμμέσως την επιβάρυνση που προκύπτει. Οσον αφορά στο κόστος που καλείται να επωμιστεί ο ΟΑΣΑ από τη δωρεάν χρήση των ΜΜΜ, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι αυτό διαμορφώνεται στα 4 έως 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών συζητούσαν τη συγκεκριμένη παροχή για τους ανέργους, στην οποία όμως δεν προχωρούσαν λόγω έλλειψης πόρων.

Ανοιχτό άφησε ο κ. Σπίρτζης το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών, αφού πρώτα εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μείωση των κομίστρων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο σχεδιασμός προβλέπει κλιμακωτή αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής για τις διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμού.

Διαγραφή προστίμων

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνεται και η διαγραφή όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε άνεργους λαθρεπιβάτες. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει κοστολογηθεί ακόμη. Επίσης καταργείται ο έλεγχος στις συγκοινωνίες από μη ελεγκτές (κυρίως οδηγούς λεωφορείων οι οποίοι εκτός ωραρίου πραγματοποιούσαν ελέγχους και αμείβονταν με ποσοστό επί των προστίμων που καταλόγιζαν), διαδικασία την οποία ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε «ηθικά κατάπτυστη». Σημειώνεται ότι είχαν σημειωθεί αρκετά περιστατικά ανάρμοστης συμπεριφοράς ελεγκτών που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο εναντίον επιβατών. Θετικά ανταποκρίθηκαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (ΟΤΕ, Vodafone, Wind, CYTA) στο αίτημα του κ. Σπίρτζη να μην προχωρήσουν σε διακοπή συνδέσεων σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα, με εντολή υπουργού δεν θα διακόψει η ΕΥΔΑΠ καμία σύνδεση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Με στόχο τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων ενόψει του δημοψηφίσματος ο κ. Σπίρτζης πρόκειται να ζητήσει από τους παραχωρησιούχους να επιτρέψουν την ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Κανονικά πραγματοποιείται στα υποκαταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ και του ΟΓΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή