Αντ. Σαμαράς: «Κούρεμα» καταθέσεων ή έξοδος από ευρώ

Αντ. Σαμαράς: «Κούρεμα» καταθέσεων ή έξοδος από ευρώ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πραγματικό δίλημμα προς τον ελληνικό λαό, που υποκρύπτεται πίσω από τη σύγχυση που προκαλεί το ερώτημα της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα, επιδιώκει να αναδείξει η Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος χθες μίλησε στην Κ.Ο. του κόμματος, ενώ είχε και κύκλο συναντήσεων με τις παραγωγικές οργανώσεις της χώρας. Και αυτό δεν είναι άλλο από την επιλογή «παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. ή έξοδος και επιστροφή στη δραχμή». Ο κ. Σαμαράς, που χθες έδειξε ότι έχει λάβει την απόφαση να πάρει πάνω του το μερίδιο της μάχης υπέρ του ευρώ, δεν εφείσθη προειδοποιήσεων για το δημοψήφισμα που προκάλεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρ. Αυγή:

«Στις 17 Ιουλίου δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις», «αν χρεοκοπήσουμε η Ε.Ε. δεν θα δίνει όχι μόνον το ΕΣΠΑ και τα αγροτικά κονδύλια, αλλά ούτε καν το πρόγραμμα Erasmus για τους φοιτητές», ανέφερε, εκτιμώντας ότι «επτά δισεκατομμύρια ετησίως για τα επόμενα έξι χρόνια είναι ο λογαριασμός του “Οχι”», ενώ για το ζήτημα των τραπεζών σημείωσε πως στην περίπτωση του «Οχι», «την επόμενη Τρίτη που υποθέτουμε ότι θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες ή θα “κουρέψουν” καταθέσεις ή θα μας πάνε στη δραχμή», ενώ «με έξοδο από το ευρώ δεν διαγράφεται το χρέος, το χρέος θα παραμείνει σε ευρώ και οι μισθοί σε δραχμές και θα χάσουμε το 50% του ΑΕΠ σε λίγες εβδομάδες».

Σε υψηλούς και, σε κάποιες στιγμές της ομιλίας του, έντονα συγκινησιακούς τόνους, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε προσκλητήριο προκειμένου να διασφαλιστεί το ύψιστο εθνικό διακύβευμα της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ενώ δύο – τρεις από τις θέσεις του αποκάλυψαν και τη στρατηγική της Ν.Δ. έναντι των πολιτικών εξελίξεων που προεξοφλούνται, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς:

• Εθεσε τον κ. Τσίπρα εκτός ευρωπαϊκού τόξου, σημειώνοντας ότι η πρόσκλησή του για εθνική συνεννόηση αφορά μόνον στα κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ανέφερε ότι υπάρχει συνεννόηση Ν.Δ., Ποταμιού, ΠΑΣΟΚ, χωρίς κομματικούς εγωισμούς.

• Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που οι συνεννοήσεις με την ευρωπαϊκή αντιπολίτευση συνεχίζονται, έστειλε σαφές μήνυμα ότι το κόμμα του έχει κυρίαρχο ρόλο. Γι’ αυτό προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν συγκεντρώσεις σε όλη την περιφέρεια, την Πέμπτη, και κεντρική εκδήλωση του κόμματος την Παρασκευή στην Αθήνα, ενδεχομένως ανέξαρτητα από το τι θα προγραμματίσει η Επιτροπή υπέρ του «Ναι» που συγκροτείται.

• Προκάλεσε τον κ. Τσίπρα σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Το Μαξίμου άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα απέκλειε ένα debate μεταξύ των κ. Τσίπρα και Σαμαρά, εκτιμώντας ότι μπορεί να κερδίσει ο πρωθυπουργός, ωστόσο διαφορετική είναι η επιδίωξη της Ν.Δ. Και ο κ. Σαμαράς δεν την έκρυψε. Αφού ανέφερε ότι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που στήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα ήταν η Χ.Α., σχολίασε πως στόχος της τηλεμαχίας είναι «να δουν όλοι να αθροίζονται οι Τσίπρας, Καμμένος, Μιχαλολιάκος κατά της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή