Νεκρός 42χρονος λόγω αστυνομικής βίας

Νεκρός 42χρονος λόγω αστυνομικής βίας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Τη διενέργεια ένορκης διοικητικής έρευνας διέταξε χθες Ολλανδός εισαγγελέας, γύρω από τις συνθήκες θανάτου 42χρονου άνδρα από την Αρούμπα στην Καραϊβική, ο οποίος πέθανε λίγη ώρα μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια συναυλίας ροκ μουσικής στη Χάγη. Ο άνδρας ακινητοποιήθηκε από τέσσερις λευκούς άνδρες αστυνομικούς, οι οποίοι τον πέταξαν βίαια στο έδαφος, ενώ παρευρισκόμενοι κατέγραφαν τη σκηνή με τα κινητά τους. Τα βίντεο της σύλληψης κυκλοφόρησαν λίγη ώρα αργότερα στα social media, κάνοντας πολλούς Ολλανδούς να προβούν σε συγκρίσεις με ανάλογα περιστατικά στις ΗΠΑ που οδήγησαν σε κύμα διαμαρτυριών κατά της αστυνομικής βίας, με στόχο μέλη εθνικών μειονοτήτων.

Η εισαγγελία της ολλανδικής πρωτεύουσας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο 42χρονος «αισθάνθηκε αδιαθεσία, κατά τη μεταγωγή του σε αστυνομικό τμήμα» ενώ διακομίσθηκε σε νοσοκομείο «σε κρίσιμη κατάσταση». Σε δύο βίντεο αυτοπτών μαρτύρων της σύλληψης, όμως, ο συλληφθείς εμφανίζεται να ήταν αναίσθητος με τους αστυνομικούς να τον μεταφέρουν σε φορτηγάκι της αστυνομίας. Ενας από τους αστυνομικούς εμφανίζεται να ελέγχει τον καρπό του αναίσθητου υπόπτου για σφυγμό.

Η εισαγγελία ανέφερε ότι ο 42χρονος συνελήφθη επειδή φωνασκούσε και αντιστάθηκε σε τυπικό αστυνομικό έλεγχο, ενώ έπειτα από σωματική έρευνα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι έφερε όπλο. «Για τον λόγο αυτό, η αστυνομία χρησιμοποίησε σωματική βία για να τον θέσει υπό έλεγχο και να τον οδηγήσει στο τμήμα», αναφέρει η ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας, Ρόναλντ Πλάστερκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Αρούμπα για το περιστατικό, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η ανεξάρτητη έρευνα θα ρίξει άπλετο φως στις συνθήκες θανάτου του 42χρονου.

Η ολλανδική αστυνομία, παρότι καλά εκπαιδευμένη, έχει εμπλακεί πρόσφατα σε περιστατικά ρατσιστικής βίας, με αστυφύλακες να κατηγορούνται για βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε μέλη εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, κυρίως Αφρικανών και Αράβων κατοίκων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή