Αναζητούν χρήματα για να πληρώσουν ακόμη και συντάξεις

Αναζητούν χρήματα για να πληρώσουν ακόμη και συντάξεις

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή με την οποία ζητεί από τα Ταμεία να μεταφέρουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στον λογαριασμό διαθεσίμων της Τράπεζας της Ελλάδος απέστειλε το υπουργείο Εργασίας προς όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να πληρωθούν την Τετάρτη οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για δάνειο ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, κατά παρέκκλιση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας Τραπεζών. Ηδη, το ΙΚΑ έπειτα από πολλαπλές συσκέψεις και προσπάθειες, κατέβαλε αργά χθες το βράδυ στις τράπεζες τις συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ, παρά την αρχική ανακοίνωση της διοίκησης ότι δεν θα καταβληθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, με καθυστέρηση πιστώθηκε τελικά χθες και το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους του ΙΚΑ, ενώ καθυστέρηση υπήρξε και στις συντάξεις του ΤΑΠ-ΔΕΗ.

Στην επιστολή προς τα Ταμεία, την οποία αποκαλύπτει η «Κ», αναφέρεται ότι καταληκτική ημερομηνία για τη μεταφορά των κεφαλαίων που πλεονάζουν είναι η σημερινή, 30 Ιουνίου 2015. Η εκτέλεση της μεταφοράς θα επαληθευθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ενώ επισημαίνεται και η ευθύνη των επικεφαλής των Ταμείων.

Η ανησυχία που επικρατεί όσον αφορά την πληρωμή των συντάξεων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ είναι έκδηλη, καθώς απαιτούνται πάνω από 570 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 350 κρατική χρηματοδότηση, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν διαθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Συγκεκριμένα, απαιτούνται πάνω από 296,5 εκατ. ευρώ για την καταβολή περίπου 686.812 συντάξεων ΟΓΑ και άλλα περίπου 274 εκατ. ευρώ για την καταβολή 367.603 συντάξεων ΟΑΕΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και καθώς η ανταπόκριση των Ταμείων θεωρείται ότι θα είναι περιορισμένη, ασκούνται πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για δάνειο της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ώστε τελικά οι συντάξεις να καταβληθούν στην ώρα τους.

Το πόσο οριακή είναι η κατάσταση φάνηκε και από τη μη έγκαιρη καταβολή των συντάξεων σε περίπου 57.000 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΟΤΕ και σε 37.240 συνταξιούχους του ΤΑΠ-ΔΕΗ, ενώ ξεχωριστά και με καθυστέρηση πιστώθηκε τελικά το ΕΚΑΣ στους δικαιούχους του ΙΚΑ (περίπου 42 εκατ. ευρώ).

Το ΙΚΑ επικαλέστηκε τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Να σημειωθεί ότι το ΙΚΑ, που την τελευταία στιγμή βρήκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής (από την ΤτΕ) 150 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους του, περίμενε περίπου 600 εκατ. ευρώ από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών, χθες και σήμερα, καθώς οι περισσότεροι εργοδότες καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους προς το Ταμείο τις τελευταίες ημέρες του μήνα. Με τις τράπεζες κλειστές, αυτό προφανώς δεν κατέστη δυνατό. Οπως αδύνατη ήταν και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή