Σκύλοι – κυνηγοί «μυρίζουν» μανιτάρια τρούφες

Σκύλοι – κυνηγοί «μυρίζουν» μανιτάρια τρούφες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια ζήτηση για έναν εκλεκτό μεζέ, τα μανιτάρια τρούφες, αυξάνεται διαρκώς και όλο και περισσότεροι σκύλοι εκπαιδεύονται με σύστημα και πειθαρχία για να μπορούν να εντοπίζουν διά της όσφρησής τους τους πολύτιμους μύκητες που αναζητούν σεφ και καλοφαγάδες. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση γι’ αυτού του είδους τους εκπαιδευμένους σκύλους», δήλωσε η Αλάνα ΜακΓκι, ιδρύτρια της Truffle Dog Company, μιας εταιρείας που βοηθάει τους ιδιοκτήτες γης που έχουν δημιουργήσει δενδρόκηπους με την ελπίδα ότι θα εμφανιστούν εκεί τρούφες, να αναζητήσουν τα πανάκριβα μανιτάρια. Η εταιρεία εκπαιδεύει σκυλιά για να βρίσκουν το περιζήτητο έδεσμα. «Για τα σκυλιά, πρόκειται για μία ασχολία που τα διασκεδάζει. Ανταμείβονται κάθε φορά που καταφέρνουν να εντοπίσουν αυτό που ζητάμε, κάθε φορά που χρησιμοποιούν τη μύτη τους», εξηγεί.

Πριν από μερικές ημέρες ο Λόλο, το καφέ και λευκό κυνηγετικό σκυλί της ΜακΓκι, έβαλε όλο του το ταλέντο, ψάχνοντας τρούφες κοντά στις ρίζες των μεγάλων δένδρων, όπως είναι η δρυς και η φουντουκιά που είχαν φυτευθεί δίπλα στα αμπέλια του Ρόμπερτ Σίνσκεϊ στο Καρνέρος της Καλιφόρνιας. Ο Σίνσκεϊ ήταν ο πρώτος οινοποιός της Καλιφόρνιας που δημιούργησε έναν τέτοιο δενδρόκηπο καλλιέργειας τρούφας. Μάλιστα σήμερα θέλει να ζητήσει από τη ΜακΓκι να του εκπαιδεύσει τα σκυλιά.

Στην Ευρώπη οι «κυνηγοί» τρούφας παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν χοίρους για την αναζήτηση του ακριβού μανιταριού, αλλά τα τελευταία χρόνια την εργασία έχουν αναλάβει σκυλιά, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να θελήσουν να καταβροχθίσουν το μανιτάρι, όταν το βρουν.

Οι τρούφες, γνωστές και ως διαμάντια της κουζίνας, είναι πανάκριβες. Παραδόξως η προσφορά τους φθίνει, ενώ η ζήτηση διαρκώς αυξάνεται. «Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πλουσιότεροι διαρκώς αυξάνεται και η ζήτηση της τρούφας», εξηγεί ο Τσανγκ. «Πριν από δέκα χρόνια, όταν ανέφερε τη λέξη τρούφα, οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι αναφέρεσαι στα σοκολατάκια», λέει ο υπεύθυνος στην Αμερικανική Εταιρεία Τρούφας, η οποία συνεργάζεται με πολλούς αγρότες στις ΗΠΑ που ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν τα μανιτάρια. Καθώς η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, είναι νωρίς για να αξιολογηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή