49 χρόνια πρίν… 29 και 30-VI-1966

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μπουένος Αϊρες, 27.- Ανετράπη σήμερον ο κ. Αρτούρο Ιλλία, 10ος κατά σειράν πρόεδρος της Αργεντινής, από του 1943, ότε κατέλαβεν ο Περόν την εξουσίαν, ο οποίος δεν συμπληρώνει την θητείαν των 6 ετών διά την οποίαν εξελέγη το 1963. Η ανατροπή του κ. Ιλλία εσημειώθη όταν ούτος διεφώνησε με τον στενόν έλεγχον των στρατιωτικών, ο οποίος ησκείτο επ’ αυτού. Ως ανατρέψαντες τον συνταγματικόν πρόεδρον αναφέρονται ο αντιστράτηγος Πισταρίνι, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ο ναύαρχος Βαρέζα, αρχηγός του ναυτικού και ο στρατάρχης Αλβαρέζ, της αεροπορίας. […] Υπό της Χούντας διωρίσθη προσωρινός πρόεδρος της Αργεντινής ο στρατηγός Κάρλος Ογκάνια. (Στην φωτογραφία, ο ανατραπείς πρόεδρος Ιλλία προστατεύεται υπό οπαδών του έξω από το προεδρικό μέγαρο Κάσα Ροζάδα, την ημέρα του πραξικοπήματος.]

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Πληροφορούμεθα ασφαλώς ότι από του παρελθόντος Σαββάτου [25 Ιουνίου 1966] ήρχισεν η διεξαγωγή του ελληνοτουρκικού διαλόγου εις την Βιέννην. Πιστεύεται ότι η Βιέννη επελέγη τελικώς, ως πρωτεύουσα ουδετέρου κράτους, ώστε να μη υπάρξη παρεξήγησις ότι ασκούνται οιαιδήποτε επιρροαί. […] Το όνομα του Ελληνος πρεσβευτού ο οποίος διεξάγει τας συνομιλίας τηρείται αυστηρώς μυστικόν εξ ελληνικής πλευράς. Ομοίως και η τουρκική πλευρά δεν απεκάλυψε τον ιδικόν της εκπρόσωπον.

Ο ΤΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: Ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Ιωάννης Τούμπας ανεχώρησε χθες αεροπορικώς διά Γενεύην όπου θα προεδρεύση συσκέψεως των εις Δυτικήν Ευρώπην πρεσβευτών της Ελλάδος. Θα επακολουθήση δευτέρα σύσκεψις εις την οποίαν θα μετάσχουν οι πρεσβευταί εις τας χώρας της Ανατολικής Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή