Τα πρόσωπα του «Ναι»

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά και τις ευθείες τοποθετήσεις των σημαντικότερων ηγετών της Ευρώπης, από τη Μέρκελ και τον Γιουνκέρ, μέχρι τον Ολάντ και τον Ρέντσι, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό στο οποίο καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός την Κυριακή είναι αν θέλει ή όχι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και ενδεχομένως στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Η διασφάλιση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας αποτελεί αυτονόητη αναγκαιότητα, αλλά παραμένει, το λιγότερο, αβέβαιη.

Στην εποχή της επικοινωνίας, δεν αρκεί η ουσία. Εχει σημασία και το ποιος επικοινωνεί το μήνυμα. Ποιοι θα είναι οι άνθρωποι που θα υποστηρίξουν το «ναι». Τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Τα τεράστια λάθη και οι ευθύνες όσων κυβέρνησαν τη χώρα στη μεταπολίτευση, σε συνδυασμό με τα επώδυνα οικονομικά μέτρα της τελευταίας πενταετίας –που κάποιοι αποδίδουν αποκλειστικά στην τιμωρητική διάθεση και την υπερβάλλουσα αυστηρότητα των θεσμών και καθόλου στη μη υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές κυβερνήσεις– δημιουργούν ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό περιβάλλον. Εχουν προκαλέσει σύγχυση στην ελληνική κοινωνία, έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για το «όχι» στην Ευρώπη.

Για να αντιστραφεί το κλίμα και να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, που σημαίνει την αυτονόητη υποστήριξη της αναζήτησης ενός καλύτερου αύριο εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα πρέπει «να βγουν μπροστά» πρόσωπα άφθαρτα, που δεν έχουν ταυτισθεί με τον κομματισμό και το σάπιο πολιτικό σύστημα των προηγούμενων δεκαετιών.

Η πρωτοβουλία των δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης για τη συγκρότηση εθνικής επιτροπής υπέρ του «Ναι» κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Οι κ. Καμίνης και Μπουτάρης υπερβαίνουν τα στενά κομματικά όρια, είναι οι καταξιωμένοι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας που εξελέγησαν δύο φορές αντλώντας υποστήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα.

Τα πρόσωπα του «Ναι» δεν πρέπει να παραπέμπουν στο «βαθύ κράτος» του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Η παρουσία των τελευταίων σε ρόλο πρωταγωνιστή δεν θα υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της διασφάλισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Οι περισσότεροι από τους γνωστούς πολιτικούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχουν κουράσει. Πολλοί εξ αυτών είναι αξιόλογοι και δικαιούνται να έχουν τη δική τους χρήσιμη συμβολή. Ομως, το κύριο βάρος, ουσιαστικά, αλλά και επικοινωνιακά, πρέπει να αναλάβουν λιγότερο εκτεθειμένα πρόσωπα. Εκπρόσωποι του πλειοψηφικού μεσαίου χώρου, όχι ακραίες φωνές. Ευρωπαϊστές που μπορούν να μιλήσουν εθνικά, όχι εθνικιστικά. Ενωτικά, όχι διχαστικά. Πολιτικοί που με τη διαδρομή τους έχουν κερδίσει τον σεβασμό, που μπορούν να εισακουσθούν και να πείσουν. Αυτοί πρέπει να βγουν μπροστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή